zondag 23 februari 2020

Evenepoel, Fuglsang en … Quintana op winnaarskoers

Remco Evenepoel en Jakob Fuglsang hebben, met een ijzersterke defense in de cruciale voorlaatste rit, hun uitgangspositie aan de vooravond van de beslissende tijdrit geconsolideerd. Voor de Deen is de marge (14” op Mikel Landa en 35” op Jack Haig) ruim, zodat hij vandaag als matige tijdrijder wel niet meer in verlegenheid zal worden gebracht. Anders ligt dat voor Remco die net genoeg fracties van een seconde overhield om met de stimulans van de gele leiderstrui aan de 20,3 km. tijdrit te beginnen. Dan Martin en Maximilian Schachmann staan in dezelfde seconde geklasseerd, Miguel Angel Lopez (dagwinnaar op Alto Malhão) volgt op één seconde, Rui Costa op drie tellen. Evenepoel start als vice-wereldkampioen tijdrijden, als de favoriet maar de vorm én de omstandigheden (die wel eens imponderabilia zijn) hebben het laatste woord. Remco lag, na het redden van zijn leiderstrui, compleet uitgeteld op de grond. Een even dierbaar als beklijvend beeld dat aangeeft dat zijn prestaties, die hij op eigen krachten realiseert, niet evident zijn. Overigens: zijn fysieke ontwikkeling is nog niet voltooid zoals die van zijn beduidend oudere concurrenten. 
De vijftien (!) jaar oudere Jakob Fuglsang moest in Granada (na de passage op de Alto del Purche) minder diep gaan om Mikel Landa en dagwinnaar Jack Haig bij te blijven. De stimulans van de leiderstrui zal ook hem als matige tijdrijder aardig van pas komen. Goed voor hem dat favoriet Brandon McNulty al op drie minuten geklasseerd staat. Fuglsang had dé renner van 2019 kunnen worden indien een dubbele valpartij hem in de Tour niet had uitgeteld.

In de schaduw van Remco Evenepoel en Jakob Fuglsang is er ook de verdere opmars van Nairo Quintana die, na Chalet Reynard in de Tour de la Provence, nu ook op de Col d’Eze in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var een demonstratie weggaf waarmee hij de verzamelde tegenstand (waarin een verbazende Laurens Huys) op 40” zette. Jammer dat deze driedaagse ook niet afgesloten wordt door een individuele tijdrit. Die had kunnen aangeven in welke mate Quintana 2.0 op dit onderdeel al of niet verbeterd is.

In deze hebben we het zowaar over wat vroeger als voorbereidingskoersen stonden gecatalogeerd. Dit is nu al langer niet meer het geval. En toch moet het grote werk nog beginnen met, na het opgeklopte Vlaamse openingsweekend, vanaf de Strade Bianche, gevolgd door Pars-Nice en Tirreno-Adriateco. Dat zullen voor het brede wielerpubliek absolute trekpleisters worden.

In afwachting is er vanaf deze middag (12u05) op Eurosport 1 (Telenet-kanaal 65) een copieus wielermenu met de de eerste rit van de UAE Tour (een zevendaagse manche van de World Tour) en vanaf 15 uur de ontknopingen van de Ruta del Sol en de Volta ao Algarve. U kijkt toch ook?! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten