zaterdag 15 februari 2020

Sergio Andres HIGUITA,
overwon Egan Arley Bernal al tweemaal

Education First monopoliseert Tour Colombia. Na winst in de ploegentijdrjit en twee verrassende spurtoverwinningen van Juan Sebastian Molano sloeg Sergio Andres Higuita op de voorlaatste dag toe in de eerste rit die er, wat betreft het klassement, echt toe deed. Een sprankelende momentopname, inderdaad, maar wel één die kan tellen. Sergio haalde het op Santa Rosa de Viterbo in een rechtstreeks duel van Tourwinnaar Egan Bernal. Ze hadden een minieme voorsprong op onder anderen Julian Alaphilippe, runner up Daniel Felipe Martinez, Girowinnaar Richard Carapaz, Jhoan Esteban Chaves, ….. 
Julian Alaphilippe en de nog totaal onbekende Noor Torstein Traeen waren de enige Europeanen die zich in die debatten konden moeien. Alaphilippe geeft daarmee duidelijk aan dat hij een klassementsrenner wil blijven en die daarom nièts te zoeken heeft in de Ronde van Vlaanderen.
Sergio Andres Higuita heeft daarmee de eindzege nog niet op zak. Higuita staat niet geïsoleerd maar kan rekenen op Daniel Felipe Martinez en op de nog onbekende Jonathan Klever CaicedoDe slotetappe naar de 3.266 meter hoge Alto El Verjón wordt een spektakelstuk dat – voor zover ik weet – helaas niet op televisie wordt uitgezonden.
Sergio Andres Higuita viel minder op dan zijn generatiegenoot Egan Arley Bernal. Na een opmerkelijke lente 2019 met Equipo Euskadi sloot Education First hem vanaf 1 mei 2019 in de armen. Sergio werd meteen tweede (na Tadej Pogacar) in de Tour of California. Pas begin augustus zag men hem terug met een vierde plaats in de Tour de Pologne. Hij werd opgespaard voor de Vuelta, zijn eerste grote ronde. Een klassement was nog niet aan de orde, wel een dagzege die hij effectief behaalde drie dagen voor het einde in Becerril de la Sierra, waar hij met Primoz Roglic, Alejandro Valverde, Raf Majka en Miguel Angel Lopez op de hielen standhield. In Harrogate wereldkampioen worden bij de beloften lukte hem (vijfde) niet, wel dichte ereplaatsen behalen in Emilia en in Varese. Na een kennelijk perfecte winter opende hij 2020 op eclatante wijze. In Tunja, de thuishaven van Nairo Quintana, werd hij kampioen van Colombia met 1’15” voorsprong op Egan Bernal, Daniel Felipe Martinez, gastrenner Nairo QuintanaJhoan Esteban Chaves, …..
  
Colombia heeft al langer de aansluiting met de traditionele landen bewerkstelligd. Daarom verdient het minstens één manche in de World Tour. Tour Colombia beantwoordde, qua bezetting en verloop, aan die normen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten