zondag 23 februari 2020

Jack HAIG, huldiger van de geleidelijke progressie

Jack Haig: je moest een insider zijn om al van hem te hebben gehoord. In de Cycling Quotient Ranking schoof hij in 2019 op zijn sokken op naar de 69ste plaats maar beklijvende prestaties zaten daar niet tussen, wel dichte ereplaatsen in mooie korte rittenkoersen: derde in de Herald Sun Tour 2014, tweede in Tour Alsace 2014, tweede (na Marc Soler) in de Tour de l’Avenir 2015, tweede in de Tour de Slovénie 2016, derde in de Tour of Utah 2018,….. 
De toch al 26-jarige Australiër is oerdegelijk in de meerdaagse inspanning met bovenal een vierde plaats in Paris-Nice 2019. Of hij dat kan doortrekken in de drie grote ronden valt nog te bezien na zijn 21ste plaats in de Vuelta en zijn 38ste in de Tour van 2019.
Dit seizoen zette hij nog mooiere stappen: tweede (na Tadej Pogacar) in de Volta a la Comunitat Valenciana en deze namiddag begint hij, na dagwinnaar in Granada, als derde (+35”) in de tussenstand aan de afsluitende tijdrit van de Ruta del Sol. Jack Haig is - evenmin als Jakob Fuglsang – geen uitmuntende tijdrijder, integendeel. Zelfs wanneer het er toe deed, zoals in Paris-Nice van vorig jaar, bleef hij steken op de 24ste plaats op ruim een minuut van zijn illustere kompaan Simon Yates. En in de tijdrit van de Tour 2019 in Pau werd hij beschamend 137ste.
Benieuwd hoe hij zich vandaag in Mijas in de 13 km. tijdrit verhoudt tot de andere hooggeklasseerden van de Ruta del Sol. Deze prestatie kan significant zijn voor zijn toekomst als klassementsrenner in de grote ronden. Soms leiden omstandigheden tot … zelfontdekking. In dat verband herinner ik mij graag … Freddy Maertens, die er als neoprof n 1973 van uitging dat tijdrijden niet aan hem besteed was tot hij in de Quatre Jours de Dunkerque aan de afsluitende tijdrit begon als tweede stond in de tussenstand op zeven seconden van leider Frans Verbeeck. Freddy gaf het volle pond en oversteeg niet enkel Frans Verbeeck (+10”) maar ook Joop Zoetemelk (+5”) en Raymond Poulidor(+7”). De tijdrijder - Maertens was geboren. Iemand zou Jack Haig dat verhaal moeten vertellen, het zou hem misschien dicht(er) brengen bij het eindpodium van de 66ste Ruta del Sol.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten