maandag 5 juli 2021

Ben O’CONNOR

is géén vluchtige passant

 

 

“Voilà, weer iemand die zijn éénmalig moment de gloire beleeft”, denk je wanneer je Ben O’Connor ziet uitbreken en het tot de finish volhouden. De 25-jarige Australiër maakte allesbehalve out of the blue zijn opwachting. 

De 25-jarige Australër raakte vooral bekend met een dolle tweedaagse bij tijdens de slotweek van zijn derde Giro. In San Daniele del Friuli moest hij het pijnlijk afleggen tegen de Sloveense hardrijder Jan Tratnik. Hij vermande zich en zette dat ‘s anderendaags recht in Madonna di Campiglio, waar hij iedereen uit zijn spoor knalde.

Die bijna dubbelslag kwam hem aardig van pas om zijn verblijf in het profpeloton op te lijsten. Bij het abdicerende NTT had hij geen comfortabel gevoel wat hem zelfs deed twijfelen om met dit veeleisende beroep door te gaan. Toen AG2R Citroën zich na de Giro met een veel beter en vooral duurzaam contract (tot en met 2024),meldde, bloeide hij helemaal open. 

Hij was dit seizoen meteen op niveau met winst in de koninginnenrit van Bessèges die arriveerde op Le Mont Bouquet. Ook in de Tour des Alpes Maritimes et du Var en in Paris-Nice maakte hij een goede beurt maar klassementen bleven uit. Hij had duidelijk gefocust op de periode vanaf mei met de Tour de Romandie (6de) en het Critérium du Dauphiné (8ste). 

Hij was helemaal klaar voor zijn eerste Tour, waaraan hij behoedzaam begon. Aan de voet van de Alpen had hij (31ste in de tussenstand) nog geen trap teveel gegeven. De apocalyptische weersomstandigheden waren zijn natuurlijke bondgenoten. In Le Grand-Bornand arriveerde hij met de favorieten die ruim drie munten inboetten op Tadej Pogacar. ’s Anderendaags hield Ben zich richting Tignes minder gedeisd: haasje over met de uitgehongerde Colombianen Sergio Higuita en Nairo Quintana. Tijdens zijn dolle raid voor de dagzege kwam hij zelfs in het bezit van le maillot jaune maar een afgetekende tweede plaats in de tussenstand na Tadej Pogacar is ook extreem waardevol en kan een opmerkelijke eindnotering inluiden. In zijn vorige grote ronden werd hij niet weggereden: 32ste (2019) en 20ste (2020) in de Giro, 25ste in de Vuelta 2019. Hij heeft bovendien een behoorlijke tijdrit in de benen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten