vrijdag 30 juli 2021

Clásica San Sebastián met fraaie bezetting 

en een piepere Spaanse versie van Remco

Juan AYUSO is de naam

die nog àlles te bewijzen heeft

 

 

Met de 40ste Clasica San Sebastian begint de derde periode van de World Tour 2021, waarvan de continuïteit behoorlijk verstoord werd door de Olympiade van … 2020, een ongemak waarmee ook de Tour zonder enige vorm van protest te maken kreeg.

De meeste teruggekeerden uit Tokio zullen er in het Baskenland niet bij zijn maar zelfs zonder hen (les absents ont toujours tort) is de bezetting indrukwekkend met onder anderen (in alfabetische orde) Julian Alaphilippe, Alex Aranburu, Egan Bernal, Mattia Cattaneo, Mikel Landa, Gino Mäder, Daniel Felipe Martinez, Matej Mohoric, Bauke Mollema (de vierde van Tokio), Gianni Moscon, Mark Padun, Diego Ulissi, Jonas Vingegaard, Adam en Simon Yates, … vrijwel allemaal klassementsrenners wat wijst op een atypische ééndagskoers, de meest belangrijke Spaanse en de duurzaamste midzomerklassieker die kan bogen op een imposant portfolio. 

Meest gebeiteld in de herinnering zal wel de beeldenstorm zijn die Remco Evenepoel in 2019 ontketende. Als de titelverdediger is hij er niet bij maar de voorbije week zal hem wel verder in balans met zichzelf gebracht hebben. Een week geleden kon hij enkel maar teleurstellen, vanaf de Tour of Denmark (waarna de Druivenkoers, de Brussels Classic, de Benelux Tour, de wereldkampioenschappen en de vermaledijde Giro di Lombardia) kan hij enkel nog verrassen indien hij zich verbaal niet langer in de eigen voet schiet.

Remco krijgt in San Sebastian misschien een (nog) jonge(re) opvolger: Juan Ayuso, die over zeven weken nog maar zijn 19de verjaardag viert en een week geleden (na Luis León Sánchez) al tweede werd in de Prueba Villafranca - Ordiziako Klasika. Hij muteerde half juni van Team Colpack Ballan naar UAE-Team Emirates en wordt aanzien als de uiteindelijke opvolger van de ruim 22 jaar oudere Alejandro Valverde. Winnen in San Sebastian wordt een mission impossible, maar dat dacht men twee jaar geleden ook van Remco.

Benieuwd hoe de ook slechts 21-jarige Ilan Van Wilder zich verhoudt tot die reeds ferm bejubelde Juan Ayuso. Bij zijn Team DSM dobbert Ilan momenteel op een woelige zee. Hij werd geweerd uit de preselectie van de Vuelta, waarop hij nogal wat zinnen had gezet maar hij mag wel opdraven richting San Sebastian. Of hij zijn tot eind 2022 lopend contract uitdoet, is nog onduidelijk maar allicht voor beide partijen beter van niet en het zal hem niet op straat doen belanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten