vrijdag 2 juli 2021

CAVENDISH kan kwalitatief nièt tippen aan MERCKX en HINAULT maar dat was niet de bedoeling 

Records zijn niet meer 

dan cijfermatige curiosa

 

Records zijn er om gebroken te worden. Ook dat van Eddy Merckx’ 34 dagzeges in de Tour is onverwacht nog in het gedrang. De heropgestane Mark Cavendish behaalde in Châteauroux zijn 32ste dagzege. 

De plot: Eddy haalde uit zeven deelnames en 185 ritten 34 dagzeges. Mark maakte dubbel zoveel keer zijn opwachting maar komt aan ‘slechts’ 188 ritten waarvan hij er 32 won. Tot daar gaat de vergelijking dus zeker op.

Eddy Merckx en Bernard Hinault (de derde in die ranking met 28) maken kwalitatief het verschil, niet in het minst met 16 respectievelijk 20 keer winst in tijdritten en prologen.

Wim Vos van ‘de koers is van ons’ oordeelde in 2016 dat de tijdritten niet mochten meegeteld worden zodat voor hem Cavendish toen al de onbetwistbare lijstaanvoerder moest zijn. En inderdaad: de tijdritten niet meegerekend zou Cav in de Tour op meer dagzeges uitkomen dan Merckx en Hinault samen.

Je merkt duidelijk dat Vos in een vorig leven voetbalverslaggever was. Zou hij toen de strafschoppen meegerekend hebben voor de topschuttersstand of toch niet? 

Kan men prestaties idioter inschatten? 

Merckx heeft er overigens geen moeite mee dat Cavendish hem als recordwinnaar in de Tour zou verdringen. Mark is er enkel in geïnteresseerd omdat het zou betekenen dat hij nòg drie dagzeges behaalt in deze Tour.

 

Ook in de ranking van het aantal dagzeges in de drie grote ronden is Mark Cavendishaan een ultieme opmars bezig. Daarin vervoegt hij Alessandro Petacchi op de derde plaats met 53 voltreffers en waarmee hij Mario Cipollini (57 en met 42 tappas de absolute recordhouder van de Giro) in verlegenheid brengt. Eddy Merckx heeft zich hier wat met 64 dagzeges beter ‘beveiligd’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten