zondag 4 juli 2021

Dylan TEUNS, de held van de dag

Wout VAN AERT hield aardig stand

 

Tadej POGACAR 

zette de punten op de i’s en 

hét uitroepteken achter de zin



Je kunt er geen peil op trekken, enfin ik toch niet want ik dacht dat de favorieten een niet-aanvalspact zouden afkondigen tijdens het weekeinde in de Alpen. 


Sören Kragh Andersen, tweevoudig dagwinnaar in 2020, leek met zijn uitval de zaak van zijn koersleven te doen (zelfs le maillot jaune kwam even in beeld) maar hij arriveerde tenslotte 17’ na Dylan Teuns in Le Grand-Bornand. 


Tadej Pogacar brak (op 80 dagen van zijn 23ste verjaardag) wel de ban. Hij zette zijn 'concurrenten' minstens twee minuten verder weg en zit al na de eerste week gebeiteld op de gele troon.


Dylan Teuns werd de onverwachte held van de dag. Pas op de achtste kwam hij in zijn ritme maar geen erg: een klassement is toch niet aan hem besteed om op een uitverkoren dag out of the blue toe te slaan, zoals hij twee jaar geleden al deed op La Planche des Belles Filles.


Ook Wout Van Aert maakte er het allerbeste van, wat niet le maillot jaune maar de tweede plaats in de tussenstand opleverde. Een goed klassement lijkt mij duurzamer dan het kortstondige symbool. In combinatie met een latere dagzege zou het zijn sprankelend seizoen nòg méér glans geven.

Mathieu van der Poel loste de gele rol. Was het van niet beter willen of van niet beter kunnen? Ik denk dat we het nooit exact zeker zullen weten. Dat hoeft ook niet, Mathieu stippelt zijn traject zoals hij dat wil. Hij was zeker een absolute meerwaarde voor de Tour, die hij allicht op de eerste rustdag achteloos verlaat.


De eerste Alpenrit bracht het failliet van Julian Alaphilippe (nu 24ste in de tussenstand op 18’51”), Emanuel Buchmann (42ste op 32’20”), Tao Geoghegan Hart (82ste op 51’45”), Sergio Higuita (48ste op 37’09”), Ion Izagirre (37ste op 29’18”), Patrick Konrad (59ste op 42’48”), Pierre Latour (40ste op 30’57”), Dan Martin (64ste op 44’17”), … 

Hun Tour kan enkel nog door een dagzege ‘gered’ worden.


Voor de gedateerde Vincenzo Nibali (26ste op 21’32”) en Alejandro Valverde (65ste op 44’22”) wenkt meer dan ooit het afscheid.


Voor de brute pechvogels Primoz Roglic (51ste op 39’45”) en Geraint Thomas (45ste op 36’03) zou het tot op de bodem ledigen van de bittere kelk wel eens teveel gevraagd kunnen zijn. Het frappante is dat Roglic keer op keer versterkt uit een beproeving komt en gauw terugslaat.


Richard Carapaz (5de op 5’01”), David Gaudu (9de op 5’52”), Alexey Lutsenko (3de op 4’38”), Enric Mas (8ste op 5’15”), Rigoberto Uran (4de op 4’46”) en revelatie Jonas Vingegaard (5de op 5’) bleven wel behoorlijk overeind en vrijwaarden hun kansen op een top tien of zelfs een top vijf.


De notoire klassementsrenners zijn almaar dunner gezaaid en verspreiden zich bovendien over de drie grote ronden. Opmerkelijk dat de tussentijdse top tien van de 108ste Tour door tien verschillende landen bemand wordt en waarin Italia, zoals verwacht, helemaal ontbreekt. De andere traditionele wielerlanden zijn er nauwelijks beter aan toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten