maandag 12 juli 2021

Sepp KÜSS wordt een vaste klant

voor dagzeges in de grote ronden

 

Sepp Küss is de nieuwste Adonis van het internationale peloton. Je zou het hem niet aangeven dat hij op 13 september al zevenentwintig wordt.

Sepp wie?! Küss! Een Duitser? Neen, een Amerikaan geboren in Durango (Colorado), een adept van het terrein, mountainbike en crosscountry.

Vanaf 2016 switchte hij naar de weg in kleinere Amerikaanse rittenkoersen met vooral een dagzege in de G.P. Beauce. In 2017 onderscheidde hij zich nog meer in die omgeving, waar hij in 2018 (gepromoveerd naar LottoNL-Jumbo) de kers op de taart plaatste met drie dagzeges en de eindoverwinning in de Tour of Utah (2.HC), geflankeerd door Ben Hermans en Jack Haig

Het leverde hem een selectie op voor de Vuelta, in onvoorwaardelijke dienst van Steven Kruijswijk (vijfde). Dat scenario herhaalde zich in de Giro en de Vuelta van 2019 ten faveure van Primoz Roglic. In de 15de rit naar de extreem Santuario del Acebo (Asturias) schoof hij als waakhond mee met de ontsnapping van de dag, met de goed geklasseerde Ion Izagirre en Marco Soler aan boord. Op het einde zag hij de kans schoon om op het juiste ogenblik te versnellen en met ongeziene souplesse buiten schot te blijven. Zoals hij, vijf dagen vòòr zijn 25ste verjaardag, en danseuse de steile klim naar Santuario del Acebo bedwong en het publiek handjesrakend in zijn euforie betrok, meldde Sepp zich dan als een nieuwe vaste waarde. 

 

Sepp Küss is dezelfde frisse empatische verschijning als Andy Hampsten (winnaar van de Giro 1988) maar of hij op termijn diens  langverbeide opvolger wordt, is nog iets anders. Bij Jumbo-Visma moet hij in de pikorde wijken voor Primož Roglič, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wout Van Aert. Allicht hij is er zich zelf van bewust dat hij eerder een momentencoureur is dan een klassementsrenner

Die rol leverde hem alvast op de slotdag van het Critérium du Dauphiné 2020, een voltreffer op in Megève, waarmee hij zijn selectie voor een eerste Tour beveiligde en waarin hij zich als modelhelper onderscheidde zonder zich totaal op te offeren want zowel op de Grand Colombier (zesde) als de Col de la Loze (vierde) ging hij voor eigen eer en glorie, wat zich ook weerspiegelde in een best aardige 15de eindplaats. 

Een maand later deed hij nòg beter in de Vuelta: Primož Roglič dit keer wel aan eindwinst kunnen helpen, vijf keer top tien in de daguitslag (waaronder zesde op l’Angliru) en zestiende in het algemeen.

2021 bracht de bevestiging: na een drukke aanloop met vier zware en voltooide rittenkoersen in de World Tour nam hij bij voorbaat afstand van een goed klassement, dat eerst door Primož Roglič en vervolgens door Jonas Vingegaard moest afgedwongen worden. Hij bevond zich zowat in dezelfde situatie als Wout Van Aert: helpen wanneer het moet, eigen kans gaan wanneer het kan.

Beide modelhelpers bundelden op weg naar Andorra de krachten en dat loonde. Na Wout op de Mont-Ventoux was Sepp naar zijn tweede thuishaven de vooruitgeschoven pion. Hij kweet zich cum laude van die taak en werd enkel nog door de 41-jarige Alejandro Valverde in verlegenheid gebracht.

Een podium, zelfs een top vijf in een grote ronde lijkt voor Sepp Küss te hooggegrepen maar voor dagzeges zal hij een vaste klant zijn en wie weet, wanneer in een korte rittenkoers alles in de juiste plooi valt, zal hij ook daarvoor helemaal klaar zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten