Met het (inmiddels verstomde) almaar dichter sluiten van het net rond Lance Armstrong zo'n veertien dagen geleden dachten wij het voor dit jaar te hebben gehad met de negatieve perceptie van het wielrennen in de aanloop naar de Tour. Niet dus, de tijdslijn van de kwade wielergeesten hield nog iets anders in petto.
Het (ver)wonderbaarlijke Europcar ligt onder vuur. Reeds na de Tour van 2011, waarin Thomas Voeckler net naast het het voornaamste podum viel en Pierre Rolland op Alpe-d'Huez won, stelden velen zich vragen over het zo spectaculair toegenomen prestatievermogen van de renners van het grootste autoverhuurbedrijf in België.
Het Parket van Parijs trok reeds in augustus 2011 mogelijke dopingpraktijken na bij Europcar. Op basis van een tip die binnenliep bij de Franse Dienst van Volksgezondheid opende het een vooronderzoek naar mogelijke inbreuken op de dopingregels. Volgens l’Equipe hebben de speurders nog geen enkel bewijs gevonden.
Vaag, vaag, erg vaag. Mogelijk een fusee, maar zelfs indien er meer aan de hand zou zijn, waarom die zo voortvarend afschieten uitgerekend le jour avant le lendemain du 99ste Tour? Dit is bewust en gericht schade toebrengen aan het wielrennen. L’Equipe meent dan een andere keer te weten dat het zou gaan om verboden recuperatiebevorderende middelen die de én het gebruik van corticoïden. Maar volgens dokter Alain Astié, die geregeld bloedstalen afnam van de renners tijdens de Tour 2011, is dat onmogelijk. Ook manager Jean-René Bernaudeau weet nergens van. Hij werd niet ondervraagd noch op de hoogte gesteld en besluit dat er geen "affaire" is. Toch leert de ervaring dat er in deze materie meestal vuur is waar men een rookpluimpje opdoemt.
Als toet(je) raakte ook bekend dat Filippo Pozzato een jaar schorsing riskeert wegens bewezen affiniteit met dottore Michele Ferrari, een restrictie die alle Italiaanse coureurs is opgelegd en die Pipo kennelijk in de wind sloeg. Goed dan maar ook in dit geval is de timing om dit wereldkundig te maken bijzonder slecht gekozen. Pozzato neemt overigens niet deel aan de Tour.
Medische controles, waaruit betrappingen kunnen voortvloeien, zijn een noodzakelijk kwaad voor de credibiliteit van het wielrennen. Daar gaat het hem in deze niet om, wel om de manier en het ogenblik van de communicatie erover. De ondergravers van het wielrennen hebbeneen uitstekende "job" gedaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten