donderdag 24 mei 2012

Andrea Guardini verstomt Mark Cavendish én Mario Cipollini
Sakkerse Andrea Guardini! Op de laatste kansdag van de spurters zette hij Mark Cavendish een neus en snoerde hij Mario Cipollini de wijde bek.
In zijn schijnbaar gemakkelijkste spurt van deze Giro werd de regérende wereldkampioen vol op zijn waarde geklopt. Andrea Guadrini lijkt de sleutel ontdekt te hebben om het slot van de Brit te ontwrichten en hem de zegepas afsnijden.
Anticiperen is zijn recept, dat wil zeggen vanachter de rug van Cavendish een fractie eerder beginnen spurten, over hem heen flitsen en hem op die manier een mentale tik toedienen. Mark schrok zich een hoedje en kreeg in Vedelago een volle fietslengte aangesmeerd. Dat heeft hij nog niet meegemaakt. Na die ene keer zal het verrassingseffect wel al weg zijn, maar toch.
Voor Mark Cavendish was het verlies dubbel: een vierde dagzege vandaag en de rode leiderstrui van de puntenstand allicht zaterdag. Hij kon het niet hebben en maakte misbaar alsof zijn overwinnaar hem geschoffeld had. Niets daarvan, het was pure frustratie die zijn groot ego geen goed deed. Dit kan een keerpunt zijn want in de Tour, als hij er aan de vooravond van de Olympische wegrit in "zijn" Londen al aan deelneemt, krijgt hij nog meer concurrentie op zijn bord.
Evenwel niet van Andrea Guardini, over wie ik het hier en nu vooral hebben. Hij behaalde drie weken vòòr zijn 22ste verjaardag zijn eerste dagzege in de Giro. Mario Cipollini was "reeds" tweeëntwintig jaar én zeventig dagen toen hij dat op 1 juni 1989 voor mekaar kreeg. Andrea heeft dus voorsprong genomen op Mario, wat natuurlijk niet betekent dat hij over pakweg vijftien jaar diens absolute record van 42 dagzeges zal verbeterd hebben. Toch zal Cipollini nu wel anders piepen over Guardini. In zijn dagelijkse column mekkerde hij voortdurend op de jonge bolide van Farnese Vini, die zich - op één van "zijn" fietsen" (daaraan kon het dus - sic - niet liggen) - behalve in Horsens (tiende) en in Cervere (29ste) geen enkele keer bij de eerste honderdvijftig geklasseerd had. Mario dreef zijn kritiek op Andrea zo ver dat hij aanbood om op zijn 45ste wederop te treden om hem te helpen Cavendish te verslaan. Een utopie die Andrea dus niet nodig heeft. In het tijdklassement was hij de vice - rode lantaarn op ruim vier uur van Joaquin Rodriguez en daar zal morgen en overmorgen allicht nog een vol uur bijkomen. Enkel de Spanjaard Miguel Minguez telt nog wat meer achterstand en met hem kan hij tijdens de drie slotdagen een weinig stichtend duel aangaan om in Milaan als hekkensluiter te worden beschimpt.
Voor Andrea Guadrini was dit al de achttiende én belangrijkste zege als contractrenner. De vorige successen waren al evenmin kermiskoersen maar vooral elf dagzeges in Langkawi (vijf in 2011 en zes in 2012) en verder in 2011: één in Qatar (op Francesco Chicchi en Theo Bos behaald), twee in Turkije (op Tyler Farrar, Kenny van Hummel, Andre Greipel, Alessandro Petacchi,...), één in Slovénie (op Alessandro Petacchi, Jens Keukeleire,...) , één in Portugal (op Elia Viviani, Danilo Napolitano,...) en één in Padania. De Adonis uit de wijde omgeving van Verona wordt de komende tien jaar een vaak uitgesproken naam, zeker weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten