zaterdag 5 mei 2012

Provinciale kampioenschappen voor nieuwelingen
Dit weekend zijn er de provinciale kampioenschappen voor nieuwelingen.
Meer (Antwerpen), Kampenhout (Vlaams-Brabant), Oudenburg (West-Vlaanderen), Volkegem (Oost-Vlaanderen), Harchies (Henegouwen), Grand Rechain (Luik) en Vielsalm (Waals-Brabant-Namen-Luxemburg) zijn de boffende locaties.
Ontbreekt in het rijtje: Limburg, dat komend weekend eveneens van een PK voor junioren zal verstoken blijven. Moeten de 15-, 16-, 17- en 18-jarigen van de meest oostelijke Vlaams provincie wegens minder faciliteiten geen korting krijgen op de basisprijs van hun vergunning? En waarom ze niet laten deelnemen aan het min of meer nabije kampioenschap van Luik en er de titel toekennen aan de eerste aankomende Limburger? Het zou de Limburgse tieners gedeeltelijk geven waarop ze recht hebben en het wedstrijdpeil van de Luikenaars een ferme boost geven.
Daar nijpt nu éénmaal het communautaire schoentje. Hetgeen Jonathan Breyne, aangesloten bij een Vlaamse club maar woonachtig in Mouscron (Hen.), overkwam is nu ook het lot van onderen anderen Jonas Castrique en Anthony Debuy (allebei in Ploegsteert woonachtig) maar bij C.T. Menen aangesloten.
Castrique en Debuy zullen op Hemelvaartsdag 17 mei al evenmin toegelaten worden tot het Vlaams kampioenschap. De Vlamingen zijn in dit verhaal voor één keer positief gediscrimineerd: Vlaamse tieners die bij een Waalse club aangesloten zijn mogen wel degelijk deelnemen aan het kampioenschap van de provincie waarin hun club gehuisvest is en sowieso ook aan het FCWB-kampioenschap wat niet staat voor kampioenschap van Wallonië, een handigheidje dat Wielerbond Vlaanderen eigenlijk ook had kunnen toepassen met WBV-kampioenschap. maar dan had het hen misschien wat gekost.
De schuld voor één en ander zou dit keer niet aan de KBWB-RLVB maar wel aan de ... politiek liggen, al wil ik dat niet blindelings geloven. Het overkoepelende orgaan zal zich hoeden om met de overheid in de clinch te gaan want het is een uitwas van de federalisering, die hen aardig verrijkte maar kennelijk niet veel wijzer maaktz.
Indien je bij Wielerbond Vlaanderen aandringt, zoals ik al deed in januari 2011 op tekst en uitleg dan worden ze daar gauw zenuwachtig en maken ze er zich vanaf met: einde discussie! Met "dank" daarvoor aan Peter Verhoeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten