woensdag 16 mei 2012

Hoelang gedogen we ze nog, "onze" (voetbal)kranten?
Hebt u het ook allang gehad met de dagelijkse (voetbal)kranten of houdt u er zelfs een indigestie aan over? Waarop wachten we dan ons als vaste abonnee of als losse koper een krachtig en gegroepeerd signaal uit te zenden naar de redactie dat het zo niet verder kan op straffe van opzegging? Wij zijn toch geen paria's?
Nochtans wordt het Belgisch voetbal in de eerste plaats belichaamd door de Mickey Mouse - competitie met zijn beperkte budgetten (hoewel er altijd ruimte blijkt voor folliekes) en zijn weinig getalenteerde buitenlanders die de weg van onze eigen jongeren kunnen barreren omdat ze aan een gunstiger sociaal en fiscaal regime onderworpen zijn. Daartegen wordt nooit ofte nimmer geageerd want het voetbal, dat is de religie van de 21ste eeuw waaraan - op straffe van "inquisitie" - slechts omzichtig en selectief door zelfverklaarde bevoegden mag geraakt worden.
Inmiddels is er een nieuwe soap opgestart onder de noemer "komt hij of komt niet?". "Hij", Eric Gerets samen met Georges Leekens twee (sic) stichtende figuren, kleine kinderen van hun tijd met grote graaiende handen, eerder poen- dan prijzenpakkers. Ze zouden naadloos kunnen overstappen naar de politiek. Moeten wij echt respect hebben voor die zelfgefokte metronomen?
En juist ja, de schrijvende media hebben al geruime tijd een nieuwe afzet gevonden in de buitenlandse competitie want daar spelen - alibi - onze beste Belgen en ook dat moet uitgediept worden. Wie leest dat allemaal? Wie geïnteresseerd is in voetbal bekijkt het toch allemaal life op Belgacom en Telenet? Waarom er dan nog zo uitvoerig op terugkomen? Duiding jà, oeverloos over doordrammen néén! Al dat eten dat al eens gegeten is, néén bedankt! Wij zijn toch geen herkauwers?
Kind van die rekening is het (jeugd)wielrennen, dat op de nationale sportbladzijden wekelijks nog amper enkele vierkante centimeter krijgt toebedeeld. Het is afgedeeld naar de regionale bladzijden, waar het ook almaar meer verdrongen wordt door - jawel -  de post scriptums van het nationale voetbal. Ook op de regionale bladzijden is het jeugdwielrennen het stiefkindje. Wie buiten Oost-Vlaanderen zal weten dat op Hemelvaartdag in Maarkedal de Vlaamse kampioenschappen voor nieuwelingen plaatsvinden en dat in Opbrakel de driedaagse Ster van de Vlaamse Ardennen voor junioren begint? Wat een schrijnend verschil met de vorige eeuw, toen ook elke kermiskoers een geïllustreerd verslag toebedeeld kreeg zoals elke interessante koers voor liefhebbers, junioren en nieuwelingen die het regionale niveau ver oversteeg. Misschien was dat toen inderdaad ook "van het goede teveel" maar die kranten waren toen naar inhoud meer het aanschaffen waard dan de huidige.
De Wielerbond kijkt bij deze - of had u het anders verwacht? - passief toe en levert geen enkele inspanning om de basis van zijn product te propageren, wel integendeel. Cyclo Sprint werd enkele jaren geleden doorverkocht. Het alternatieve Cyclink bestaat ook al niet meer. Men moet zich digitaal behelpen met een goed geactualiseerde Nieuwsbrief. Er zijn ook de websites van KBWB-RLVB en van Wielerbond Vlaanderen, waarin evenwel weinig beweging steekt. Het personeel moet zich uitsluitend inlaten met de productieve kant van het verhaal en met het uitdokteren van een zelfbeschermende reglementering. Is dàt de core business van een aanzienlijk gesubsidieerde want gefederaliseerde spaar- pardon sportbond? Hoeveel heeft het opdoeken van het papier annex de hoge verzendingsgkosten aan besparingen voor de Wielerbond opgeleverd? Over welke bedragen kunnen wij het dan hebben? Tip: ooit werd een bobo in genoemd verband als "de man van 500.000 euro" weggehoond maar inmiddels op gevorderde leeftijd gerehabiliteerd. Om het even welk bedrag, men had het kunnen investeren in het (her)uitbouwen en het propageren van het jeugdwielrennen, dat nu in vrije val op een uitdovingsscenario afstevent. Jammer maar helaas...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten