vrijdag 4 mei 2012

Michele Scarponi in het spoor van Oscar Pereiro
Helemaal misplaatst en totaal irrelevant dat men nu ook al stand in winnaars gaat huldigen voor een pyrrusoverwinning. Het viel Michele Scarponi, zelf een notoire dopingzondaar geweest, te beurt aan de vooravond van de 96ste Giro. Hij kreeg de roze trui en de trofee voor de winnaar van de Giro 2011, waarin hij nochtans tweede was geworden (ruim zes minuten) na Alberto Contador, die - omwille van een positieve controle in de Tour van 2010 - met terugwerkende kracht werd geschorst en waardoor al zijn resultaten van 2011 en van begin 2012 werden geschrapt. Daardoor mocht vooral Michele Scarponi één rang opschuiven en dat promoveert hem tot de papieren winnaar van de 95ste Giro. 
Hij nam nog de honneurs waar ook, de malloot, die het als een beloning zag om de beste te zijn geweest na Alberto Contador, die overigens in die Giro op geen regelmatigheden werd betrapt behalve aanwezigheid in een koers waarvoor hij virtueel geschorst was.
Kunt u nog volgen? Eén en ander toont nogmaals het ridicule aspect aan van de dopingbestrijding want behalve het declasseren en het schorsen van de aangebrande coureur vergeet men dat de sponsor allang aan de haal is met de mediapubliciteit van die clandestiene overwinning. Eigenlijk zou men de tegenwaarde daarvan moeten berekenen én terugeisen van de misschien medeplichtige sponsor.
Dergelijke ontwikkeling als met Michele Scarponi viel in 2006 ook de tweede (na Floyd Landis) uit de Tour 2006 te beurt: de weledele heer Oscar Pereiro, u herinnert hem (sic) ongetwijfeld nog en u denkt (sic) ook nog vaak aan hem want zijn in de schoot geworpen Tourzege heeft hij naderhand (sic) absoluut waargemaakt.
Michele Scarponi is wat dat betreft geloofwaardiger, hij wordt de komende weken aanzien als de voornaamste challenger van Ivan Basso, die na 2006 en 2010 tuk is op een derde zege. Het zou wat zijn indien Scarponi hem de zegepas afsnijdt en voor de "tweede keer op rij" de Giro op zijn naam brengt, ... al of niet tijdelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten