zaterdag 19 mei 2012

Andrey Amador is een momentencoureur, niets meer / niets minder
Andrey Amador liet op Europees grondgebied een eerste keer van zich horen in de Tour de l'Avenir 2008 met een spraakmakende zege in de proloog op onder anderen Kristjan Koren, Sergej Fuchs, Jérôme Coppel, Dennis van Winden,... Hij werd naderhand vijfde in het eindklassement, op bijna twee minuten van Jan Bakelants, die zich in deze Giro onverdeeld uitlevert aan zijn nochtans vertwijfelde kopman Fränk Schleck.
Andrey Amador voltooide in 2010 met Caisse d'Epargne de Giro en in 2011 met Movistar de Tour,
telkens in nadrukkelijke dienst van  David Arroyo die in 2010 nog tweede werd in de Giro (op 1'51" van Ivan Basso) maar in 2011 slechts 35ste in de Tour (op vijf kwartier van Cadel Evans).
In de Giro van 2012 ontbeert hij een uitgesproken kopman, ook al staan Benat Intxausti en Sergio Pardilla op dit ogenblik verbazend zevende respectievelijk dertiende in de tussenstand. Toch mocht Andrey als vrijbuiter zijn kans gaan en dat liet hij zich dus geen twee keer zeggen. Twee dagen vòòr zijn triomf in Cervinia werd hij ook al derde geworden in Sestri Levante. Desalniettemin wordt hij in de tussenstand pas op rang vijfenvijftig teruggevonden, met 22'36" meer dan Ryder Hesjedal, die hem op de valreep bijna nog zijn precieuze dagzege ontfutselde. Andrey Amador is dus hoegenaamd géén klassementsrenner maar een momentencoureur, die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook geen kandidaat is voor de bergprijs, zelfs al staat hij daarin wel mooi vierde in de tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten