donderdag 10 mei 2012

Extreem hoge nood aan een Topcompetitie voor beloften (bis)
Ook van het verloop en de uitkomst van de Circuit de Wallonie, de vierde manche van de zelfverklaarde Topcompetitie, zal de wielergemeenschap niet vrolijk zijn geworden. Ondanks vier keer Petit-Try eindigden 62 deelnemers binnen de 48" en zowat honderd binnen de twee minuten. Het zegt nadrukkelijk veel over het opgesloten karakter van deze wedstrijd. Naar de naam van de winnaar zal in de toekomst misschien kunnen gerefereerd worden. De 23-jarige Zuid-Afrikaan Reinardt Janse Van Rensburg (b)lijkt iets in zijn mars te hebben. Daags voordien had hij, op basis van de gewonnen proloog, ook de Ronde van Overijssel op zijn palmares bijgeschreven. En in april won hij al de Tour de Maroc (na vier dagzeges) en de Tour de Bretagne (één dagzege).
Een winnaar als Reinardt Janse Van Rensburg kan evenwel niet de bedoeling zijn van de Topcompetitie die ten andere buitenlanders en renners van pro continentale ploegen uitsluit van het individuele klassement, wat (sic) erg bevorderlijk is voor het niveau en de uitstraling ervan.
Wie zou er overigens de leiding hebben in die tussenstand ? U wist het ook niet? Wel, het is niemand minder dan Tim De Troyer met 74 punten. Hij werd vierde in de Vlaamse Pijl (en kreeg daarvoor de 28 p. van de tweede), 43ste in de Kattekoers Deinze-Ieper (géén punten, echt waar!), elfde in Zellik-Galmaarden (en kreeg daarvoor de 24 p. van de vierde) en achtste in de Circuit de Wallonie (en kreeg daarvoor de 22 p. van de vijfde). Eén en ander levert hem geen evenwel geen leiderstrui op want dat symbool (dat tot en met 2010 wel werd uitgereikt) is het exclusieve recht van de Beker Coucke.
De spanning in dat klassement is (sic) te snijden want De Troyer wordt gevolgd door Walt De Winter (65 p.), Benjamin Verraes (59 p.), Dimitri Claeys (58 p.) en Sibrecht Pieters (56 p.). De wielergemeenschap telt nu al de dagen af naar 19 mei, de datum van de vijfde manche, de G.P. Claude Criquielion in Deux-Acren, om te zien hoe dat klassement evolueert want het is (sic) dé norm van de echte profploegen op zoek naar nieuw talent.
Godbetert deze zelfverklaarde Topcompetitie: opdoeken die handel die geen enkele meerwaarde biedt. Het kan niet genoeg herhaald worden dat het daarin toelaten van eliten mèt en zonder contract zoveel is als een bedrijf, waarin jonge afgestudeerden worden overgeleverd aan intimiderende meestergasten die niet vaardiger maar  ervaringsdeskundiger zijn. Deze invloeden zijn bepalend voor het verloop en de uitkomst van deze koersen. Ik kan mij bezwaarlijk voorstellen dat:
• de Vlaamse Pijl van Harelbeke gelukkig is met Frédéric Amorison (voor de tweede keer op rij) als winnaar en met Steven Caethoven als tweede;
• Kattekoers - Deinze-Ieper met semi-prof Roy Jans als primus en de Nieuw-Zeelander Steele Von Hoff als tweede.
Ook Zellik-Galmaarden ontsnapte ternauwernood aan een podiuminvasie van contract(?)renners die géén wissel op de toekomst zijn: Mark McNally en Gediminas Bagdonas.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten