zaterdag 26 mei 2012

Thomas De Gendt kàn de Giro winnen
Thomas De Gendt kan, na de koninginnenrit, de Giro helemààl winnen op voorwaarde dat vandaag alles in de juiste plooi valt. Dat begint bij zijn fysieke recuperatie de voorafgaande nacht en de innerlijke rust in zijn hoofd. In het verleden was Thomas daar een grootmeester in maar dit is een ongekende situatie, waarin het gegeven dat hij helemaal "niets te verliezen maar alles te winnen heeft" de bovenhand haalt. De vorm van de dag bepaalt alles en die heb je - in tegenstelling tot in de onzalige vorige decennia - niet meer zelf in de hand. De plot waarop het niet moet maar mag gebeuren is Thomas De Gendt alvast genegen: een tijdrit rond Milano over uitsluitend vlakke wegen waarop hij de grote molen onbeperkt kan ontwikkelen, enkel de vele bochten kunnen het voor hem eventueel iets te technisch maken en de verschillen drukken. De grote molen is zijn favoriete ding, geen enkele klimmer kan er beter mee om als hij maar vraag is hoe zijn benen reageren op de abrupte overschakeling van klein naar groot. Het is evenwel een hindernis die ook zijn concurrenten in egale omstandigheden moeten nemen.
Hoe liggen de verhoudingen? Ik bleef erbij dat Ryder Hesjedal niet de betere tijdrijder is, voor wie de insiders hem houden. De Canadees is te hoekig voor deze opdracht, waarin hij nog geen enkele keer scoorde. Daarbij komt nog dat hij onder druk moeilijk presteert: zijn minste dagen in deze Giro waren deze waarop hij de roze trui droeg. De beide Italianen zijn uitgeteld maar niet Joaquin Rodriguez, die op de Stelvio de medewinnaar van de dag werd en met het goedmaken van veel tijd in de laatste kilometers bewees dat het mentaal goed zit met hem. En vooral: als tijdrijder heeft hij hard gewerkt tijdens het tussenseizoen. In de weliswaar korte (9,3 km.) en meer geaccidenteerde van het Baskenland, waarin hij zijn pole position in de tussenstand moest verdedigen, werd hij zesde op amper 22" van zijn overwinnaar, Olympisch kampioen Samuel Sanchez. In deze Giro telt hij meer voorsprong, 2'18". Het betekent dat Thomas over elke kilometer bijna vijf seconden minder moet doen dan Joaquin. De vorm van dag zal bepalen of dat veel of weinig is.
Hoe het ook afloopt, minstens het podium (zeker de derde plaats, waarvoor hij op Michele Scarponi "slechts" 27" moet goedmaken, wenkt en dat is - in combinatie met de gewonnen koninginnenrit - oneindig veel meer dan hij bij de afrit in Denemarken: zijn grenzen verleggen voor een eindstek in de top-25.
Het geloof in Thomas De Gendt groeide vanaf het moment dat hij, aan de vooravond van de slotweek, plots twaalfde stond in de tussenstand. Aangezien hij een grote ronde altijd beter beëindigt dan begint, behoorde zelfs een top-vijf tot de mogelijkheden. Toen hij op de Alpe di Pampeago de favorieten anderhalve minuut moest laten wegrijden, leek hij te zullen parkeren in de top-tien. Het leek zelfs niet uit te sluiten dat hij op de Stelvio een patat van jewelste zou incasseren die hem in de eindstand zou terugdringen. De patat was inderdaad op de afspraak maar Thomas deelde ze uit in plaats van te incasseren. Weten de notoire tenoren er zich wel raad mee?
Op dag dat Arthur De Cabooter ging, kwam de topcoureur Thomas De Gendt. Wat het verband mag zijn? De Waaslander woont in Semmerzake met zijn vriendin Evelyn (zus van ex-renner Davy) Tuytens. Zaterdag 26 mei zal in het Gaverse gemengde gevoelens ontlokt hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten