zaterdag 26 mei 2012

Ryder Hesjedal, de betere tijdrijder? Een fabeltje! 
Maak Ryder Hesjedal in godnaam niet beter dan hij is. Gisteren deed hij een goede maar geen gouden zaak door van Joaquin Rodriguez (+13"), Michele Scarponi (+16") en Ivan Basso (+36") weg te rijden. Toch zou hij er goed aan doen om dat vandaag, in de koninginnenrit, overtreffend te herhalen, anders waait er voor hem wat.
Deze etappe kan zoveel ingrijpender zijn dat de afsluitende tijdrit er misschien niet meer toe doet. Dat kan dan vooral goed nieuws zijn voor Ryder Hesjedal want het is een fabeltje dat hij een begenadigd tijdrijder is. Als klassementsrenner behaalde hij zijn beste eindnoteringen in de Tour van 2010 en 2011, zesde respectievelijk achttiende. Dat werd niet ingeleid door bemoedigende resultaten in de lange tijdrit. Zo werd Ryder in Pauillac 2010 slechts 51ste op 6'40" van Fabian Cancellara (Joaquin Rodriguez werd daar beschamend 153ste op 10'17") en in Grenoble 2011 61ste op 4'56" van Tony Martin (Ivan Basso werd daar 33ste op 3'47"). Joaquin Rodriguez heeft inmiddels hard gewerkt aan zijn pijnpunt. Zo werd hij in de tijdrit van het Baskenland, waarin hij zijn leiderspositie moest verdedigen, knap zesde op 22" van Samuel Sanchez.
En wat is Michele Scarponi waard als tijdrijder? In de Giro van 2011, waarin hij tweede en naderhand eerste werd, werd hij op 4" van Vincenzo Nibali tweede in de korte klimtijdrit van Belluno naar Nevegal en zestiende op 1'28" van David Millar in de afsluitende tijdrit rond Milaan.
Ryder Hesjedal telt in de tussenstand amper 17" achterstand op Joaquin Rodriguez en 1'22" voorsprong op Michele Scarponi en 1'28" op Ivan Basso. Daar moet nog aardig wat tijdvoordeel bijkomen, anders riskeert de Canadees in de afsluitende tijdrit de rekening gepresenteerd te krijgen. Dat beseft hij en daarom zal hij er in de koninginnenrit van vandaag alles aan doen om ongenadig toe te slaan. Als hij dat nog kan tenminste want veel overschot heeft hij bergop niet ten opzichte van zijn drie opponenten. Zelfs een opgefokte Italiaanse putsch, met de dolgedraaide tifosi in steun, behoort tot de mogelijkheden. Dat Ryder Hesjedal nu al gewonnen spel heeft, is dus hoogst voortvarend.    

1 opmerking:

  1. Thomas De Gendt reed vorig jaar in de laatste tijdrit in de Tour van 2011 maar liefst 207 seconden sneller dan Hesjedal! Hij gaat het doen, 34 jaar na de laatste Belgische winst in de Giro.

    BeantwoordenVerwijderen