dinsdag 29 mei 2012

Roep om meer Topcompetitie klinkt almaar luider
Een Topcompetitie voor nieuwelingen bestaat al. Niemand kan weerleggen dat Herman Vanspringels Diamond, de Ardennenkoers in Harzé-Aywaille, de Memorial Remi Van Vreckom in Denderwindeke, Polleur-Stoumont-Polleur, de G.P. Jemeppe-sur-Sambre en de Affligem Classic tot de mooiste koersen van deze categorie behoren. De Ardennenkoers in La Gleize was dat evenzeer maar wordt helaas niet meer georganiseerd en werd niet vervangen, waarom niet door de Haspengouw Tour, die op paasmaandag in Borlo perfect samenvalt met de finale der Ster van Zuid-Limburg. Limburg is de enige provincie die van een manche in de Topcompetitie voor nieuwelingen verstoken blijft, net als van een provinciaal kampioenschap. Van de Topcompetitie maakt ook de tijdrit van Adinkerke deel uit. Daardoor geniet hij veel betere bezetting dan die van Opoeteren en Borlo. 
Het kampioenschap van België voor junioren in Heusden-Zolder heeft bevestigd dat dit de koersen zijn die onze talenten opschudden én beter maken. De 17- en 18-jarigen verdienen evenzeer een Topcompetitie om dezelfde redenen als de nieuwelingen.
De Beker van België daarentegen heeft een veel armer deelnemersveld omdat de sterkste clubs er met hooguit slechts zes van hun beste elementen mogen aan deelnemen. Nogal wat andere clubs komen af met één valabele coureur, vergezeld door soms slechts drie anderen opdat eerstgenoemde startgerechtigd zou zijn. Die meeste van die ... chaperons gauw uit de wielen worden gereden. Aan een Topcompetitie kunnen alle clubs met àl hun beste elementen deelnemen.
Men moet de lijn doortrekken naar de beloften, die meer dan hen lief is in de bestaande Topcompetitie moeten optornen tegen beslagen eliten zonder contract en zelfs parkerende contractrenners als daar zijn Frédéric Amorison, Gediminas Bagdonas, Steven Caethoven, Huub Duyn,... Zelfs Sven Nys (vijfde in het Circuit de Wallonie) mengde er zich tussen maar stelt zich vrij innemend op tegen de jonge beloften. Je kunt het vergelijken met jonge masters en bachelors die in een groot bedrijf gedropt worden tussen ploegbazen en afdelingshoofden die niet vaardiger maar wel ervaringsdeskundiger zijn. Veel uitwisseling tussen deze twee groepen hoef je niet te verwachten. De ouderen zullen hun wijsheid liever voor eigen welzijn aanwenden. In hun plaats zou ik net hetzelfde doen. Nog een ongerijmdheid: deze Topcompetitie is voorbehouden aan eliten zonder contract tot 26 jaar waardoor Joeri Calleeuw, de regérende kampioen van België van de eliten zonder contract, er niet mag aan deelnemen in tegenstelling tot de gecontractreerde 26-plussers omdat de wedstrijden van de Topcompetitie onder het dure 1.2 - label worden gereden.
Een Topcompetitie voor uitsluitend beloften, die provinciaal geselecteerd worden, zou de onderliggende verhoudingen beter in kaart brengen en de scouts naar nieuw proftalent een beter inzicht geven, zeker indien er een tijdrit van minstens dertig kilometer onderdeel van is.   
De traditionele clubs zullen zich, zoals ze al doen met die van de nieuwelingen en er soms hun beste elementen met zachte dwang weghouden, ongetwijfeld krachtig verzetten tegen een Topcompetitie voor junioren en beloften omdat ze er als club niet beter van worden en omdat ze de coureur ondergeschikt zien aan hun vereniging. Ze verliezen de essentie van hun bestaan uit het oog: zij moeten er zijn voor de coureur in plaats van omgekeerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten