vrijdag 25 mei 2012

Kampioenschappen van België op de weg: 
instuif te Heusden-Zolder
Zondag openen in Heusden-Zolder de junioren (17- en 18-jarigen) de reeks kampioenschappen van België op de weg. Daarna volgen nog dat van de contractrenners (Geel, zondag 24 juni), de aspiranten (Deinze, zondag 5 augustus), de nieuwelingen (Tervuren, zondag 29 juli), de eliten zonder contract en de beloften (Wielsbeke, zondag 19 augustus). Op woensdag 15 augustus zijn er voor alle categorieën de nationale kampioenschappen tijdrijden in de wondermooie omgeving van de Lac de l'Eau d'Heure te Boussu-lez-Walcourt (Froidchapelle), dertig kilometer bezuiden Charleroi.
In de gouden jaren van het jeugdwielrennen werden enorme sommen opgehoest om een wegkampioenschap van België te mogen organiseren. De jackpot van weleer is een vetpotje geworden, tot spijt van de fanfare van honger en dorst die weer au grand complet zijn opwachting zal maken voor de rijkelijke buffetten. Sommige bobo's en pipo's zul je via een achterpoortje, en indien mogelijk met de rug naar de koers gekeerd, rond de middag de VIP-ruimte met hun aanschurkend gevolg zien binnenglippen om er in de vooravond overvoldaan weer te verdwijnen. Koers zonder coureurs, ziedaar hun natte wensdroom. Neen, ze zijn absoluut niet allemaal zo maar die verkozen onverlaten zijn wel medebepalend voor de versnelde vrije val waarin het vaderlandse jeugdwielrennen is verzeild.
Bizar overigens dat dit kampioenschap van België voor junioren wordt betwist in een provincie, waar er geen geld is om een provinciaal kampioenschap voor nieuwelingen en junioren te organiseren. Eigenlijk zou men dit niet mogen toelaten. Een coureur die niet deelneemt aan zijn provinciaal kampioenschap wordt toch ook uitgesloten van deelname aan het kampioenschap van België?
In de nationale media zal er, op enkele lijntjes na, weinig van merken zijn van dit BK want de nationale sportbladzijden hebben een zee van ruimte nodig voor de trainerscarrousel en voor de (sic) levensbelangrijke interland België - Montenegro, een godbetert oefenmatch voor de kwalificatieronden van de Wereldbeker 2014 in Brazilië. En dat laten wij zomaar in onze maag splitsen. Opdoeken die handel en opzeggen dat abonnement op die (voetbal)kranten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten