vrijdag 25 mei 2012

Mega-interessant junioren-kampioenschap !
Het kampioenschap van België voor junioren, gelukkig niet opgesplitst in eerste- en tweedejaars, wordt mega-interessant. Naar verluidt zou het parcours, waarmee de meesten vertrouwd zijn door hun deelname als nieuweling aan de manche der Beker van België, relatief selectief zijn. Het plannetje oogt alvast aantrekkelijk in een achtvorm, zodat men de renners in de onmiddellijke buurt van start en finish elke ronde tweemaal ziet passeren. Er is ook de ongewone afstand (135 km., verdeeld over vijftien ronden van elk negen kilometer) plus het specifieke karakter van een kampioenschap dat ervoor zorgt dat de achterdeur permanent openstaat. Hopelijk wordt er in Heusden-Zolder, behalve afgevallen, ook aangevallen wat vorig jaar in Wielsbeke (dat bovendien getrakteerd werd op een fijn gesmaakte act van bodypainting) zeker het geval was. De eerste bepalende ontsnapping hield stand tot het einde en voerde Daan Myngheer, Mike De Bie en Brecht Ruyters naar het podium. Ook Michael Cools (zesde) en Benjamin Declercq (achtste) maakten van die geslaagde uitval deel uit, ze kennen dus het klappen van de titelzweep.
Er zijn zowat tweehonderd gegadigden in deze provinciale onderverdeling: Antwerpen (32), Henegouwen (7), Limburg (18), Luik (17), Oost-Vlaanderen (47), Vlaams-Brabant (22) en West-Vlaanderen (43). Tussen de zeventien "Luikenaars" staan tien jongens die in Vlaanderen (meestal Limburg) gedomicilieerd zijn maar die omwille van hun sportief asiel bij U.C.S Crabbe-Performance als Walen beschouwd worden. Het leverde Wannes Heylen (in Vosselaar woonachtig) de titel van kampioen van ... Wallonië en Wouter Leten (woonachtig in Bocholt) van kampioen van ... Luik opleverde. Ik kan mij voorstellen dat de andere Waalse clubs met die ontwikkeling allesbehalve opgetogen zullen zijn.
Wouter Leten kan dus beweren dat hij de enige Limburgse junior is die een provinciaal kampioenschap gereden én gewonnen heeft. Hoe Kafkaiaans, ik heb het al eerder aangeklaagd als het Brussel-Halle-Vilvoorde van de koers.
Per club onderverdeeld geeft dit: Balen B.C. (19); Avia en DJ-Matic-Kortrijk (elk 18); U.C.S. Crabbe-Performance (15); Onder Ons Parike (11), Cube-Fintro (10); Thompson (9); S.V. Deerlijk, Sport & Steun Leopoldsburg en S.C.V. Marchovelette (elk 6). De ruim dertig overige clubs tellen vijf of minder vertegenwoordigers, die daarom niet kansloos zijn want zij hoeven zich om niets of niemand te bekommeren.  
Balen B.C. beschikt behalve kwantitatief ook kwalitatief over het sterkste blok met zowat de helft coryfeeën als daar zijn Jenthe Biermans, Bruno Geuens, Michael Goolaerts, Jonas Rickaert, Dries Van Gestel, Matthias Van Gompel, Jochim Vanreyten, Seppe Verschuere, Dries Verstrepen,... maar dat kan evengoed problemen als voordelen opleveren. En zo hoort het eigenlijk want een kampioenschap is een individuele koers maar tegen de onderlinge hand- en spandiensten kan de wedstrijdjury helaas niet optreden want ... bewijs het maar!
De andere stevig(st)e blokken dan:
Avia met Tiesj Benoot, Michael Cools, Kevin Deltombe, Lindsay De Vylder, Dieter Verwilst,...;
U.C.S. Crabbe-Performance met Johan Hemroulle, Wannes Heylen, Wouter Leten, Jens Vandenhoudt,...;
Cube-Fintro met Tom Bosmans, Merlijn Decoster, Laurent Pieters, Otto Vergaerde,...;
DJ-Matic Kortrijk met Benjamin Declercq, Maxime Farazijn, Edward Planckaert, Miel Pyfferoen,...;
Onder Ons Parike met Ruben Pols, Niels Tondeleir, Jasper Van der Schelden,...;
Tieltse Renners met Enzo Demasure, Jelle Rutsaert, Cedric Verbeken,...
Piet Allegaert (Jonge Renners Roeselare), Ciske Aneca (Brugse Velosport), Gert-Jan Decoster (DCM-GB Vorselaar), Tanguy Degroeve (S.V. Deerlijk), Gert-Jan De Sy (V.C. 't Meetjesland - Knesselare), Jasper Dult (Thompson), Bavo Haemels (C.T. Schriek), Quinten Hermans (Young Telenet - Fidea), Jan Logier (Molenspurters Meulebeke), Brent Luyckx (Team Ciclismo Mondial), Glenn Rotty (Wielerteam Waasland) en last but not least  Nathan Van Hooydonck (Hoboken W.A.C.) staan geïsoleerder of zelfs helemaal alleen maar dat nadeel kan in hun voordeel ombuigen want zij hoeven zich niet te bekommeren om medestanders.
Indien er iemand anders dan de vele voornoemden wint dan mag men van een absolute verrassing gewagen.
Vooral Balen B.C. heeft de sleutel in handen. Na de toch wel pijnlijk verloren Ster der Vlaamse Ardennen zullen de gelederen hergesloten zijn en zal elke groot ego het collectief vooropstellen, wat persoonlijk succes daarom nog niet uitsluit. Benieuwd welke vroege ontsnapping de Balen-muur zal slopen.
RETRO
De 46-jarige erelijst van deze Belgische wegkampioenschappen herbergt meer vluchtige passanten dan kampioenen in de dop zoals Rik Van Linden in 1968 (die daarmee de meest beklijvende van ... 74 overwinningen behaalde), Eddy Planckaert 1977, Carlo Bomans 1981, Edwig Van Hooydonck 1984, Tom Steels 1989, Frank Vandenbroucke 1992, Jurgen Van de Walle 1995, Stijn Devolder 1997 en Jurgen Roelandts 2002. Over de vijf meest recente kampioenen (Jens Debusschere in 2007, Arthur Vanoverberghe in 2008, Joaquim Durant in 2009, Jasper De Buyst in 2010 en Daan Myngheer in 2011) is het nog veel te vroeg om uitsluitsel te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten