zaterdag 12 mei 2012

Miguel Angel Rubiano presteerde beter na een dopingschorsing
Sommige attente lezers wijzen er mij terecht op dat ik bij Miguel Angel Rubiano niet vermeldde dat hij in de Rothaus Regio-Tour 2008  betrapt werd op het gebruik van octapamin(e). Hij werd "slechts" voor zes maanden (een ongebruikelijk laag tarief) geschorst.
Na het uitzitten van die straf presteerde hij zowaar beter want in 2009 en 2011 beleefde hij zijn twee beste seizoenen, die hij lijkt te overtreffen na zijn zege in de eerste lastige rit van de 96ste Giro.
Toch is het hoogst twijfelachtig of met de nog maar 27-jarige Colombiaan een gevleugeld klimmer is opgestaan. Indien dat geval kan hij, als best geklasseerde "klimmer", op Rocca di Cambio (zaterdag) de roze trui van Adriano Malori overnemen. Hij kan er evengoed een patat van vele minuten incasseren, wat hem 's anderendaags in een nog zwaardere rit nog meer boven het hoofd hangt. Dat wordt de eerste bepalende rit voor de klassementsrenners. Vanaf de startplaats Sulmona zijn er nauwelijks vlakke meters. De finale topt op de colle Molella, zo'n tien kilometer met een gemiddeld stijging van zes procent en in de tweede helft pieken tot twaalf procent. Daarna volgen nog vier kilometer naar het feeërieke Lago Laceno, waar bij mooi weer en na een gestroomlijnd koersverloop de mager bezette Giro toch een hoogdag kan beléven. Benieuwd hoe Miguel Angel Rubiano in dat verhaal voorkomt. Het wordt pendelen tussen twee uitersten: de roze trui of de totale ineenstorting, waarvoor ik een beetje vrees maar zelfs dan kan zijn tweede Giro al niet meer stuk.
Toch ook even vermelden dat één jaar na Miguel Angel Rubiano ook doelman Martin Galia van de Bundesliga handbalclub TBV Lemgo op octapamin(e) werd betrapt en voor zes maanden met terugwerkende kracht werd geschorst zodat hij aan het speelseizoen 2009-2010 al meteen kon beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten