dinsdag 22 mei 2012

Overbodige rit, een meldpunt van Thomas De Gendt
Met alle respect maar ook en niet in het minst de zestiende rit van Limone dul Gara naar Falzes was dus wat je kunt noemen een overbodige dag in de 96ste Giro. De klassementsrenners namen er na de rustdag nog een snipperdag bij en wie (behalve zij die de fondsen bijeen collecteerden om de 96ste Giro naar hun contreien te lokken) kan hen ongelijk geven bij het besef van de vijftienduizend hoogtemeters die zij tijdens de resterende dagen nog te overwinnen krijgen.
Ion Izagirre, die als tiener ook aan veldrijden deed, mag dan een 23-jarige tweedejaarsprof zijn met toekomstperspectieven, een sieraad op het palmares is hij voorlopig niet. Het is niet uitgesloten dat hij het alsnog wordt maar dat zal dan allicht niet als klassementsrenner maar als dagwinnaar zijn. In de lente leerde men hem in onze regio kennen want in Gent-Wevelgem reed hij ruim tweehonderd kilometer in de aanval en werd toch nog vijftiende. Eerder klasseerde hij zich zestiende in Tirreno-Adriateco en eind april won hij de korte tijdrit in de Vuelta a Asturias. In deze Giro was hij nog niet dichter geëindigd dan de veertiende plaats (negende rit).
De fletse gebeurtenissen naar Falzes hielden dus een zoveelste stilzwijgend pleidooi in om de grote ronden in de toekomst te reduceren tot vijftien in plaats van éénentwintig dagen. Omdat het het strijdvuur zou aanwakkeren en omdat het de notoire klassementsrenners zou uitnodigen om jaarlijks aan twee in plaats van één of zelfs aan de drie grote ronden mee te doen.
Bijna mag je stellen dat de 96ste Giro pas morgen begint. We weten nog lang niet wie hem zal winnen, wel al (een beetje) wie hem verloren heeft. Van Belgische kant kan Thomas De Gendt voor de verrassing zorgen door veel hoger te eindigen dan men veertien dagen geleden voor mogelijk hield. Zoals hij het tempo aangaf op de late korte maar steile bult van de dag die - in weerwil van stijgingspercentages tot 12% - toch nièt meetelde voor de bergprijs had het veel van een sollictatie naar aandacht tijdens de slotdagen van de Giro. Thomas heeft de karakteristiek dat hij een grote ronde sterker eindigt dan hij eraan begint. In de Tour van 2011 was het niet anders. Dat belooft! Misschien schuilt in hem de langverbeide opvolger van Johan De Muynck, die de Giro van 1978 won nadat hij die van 1976 in onverkwikkelijke omstandigheden verloor aan de invloedrijkere Felice Gimondi. De Muynck was in die mooie dagen achtentwintig respectievelijk dertig jaar, De Gendt wordt er zesentwintig op 6 november. Dat betekent theoretisch drie extra jaren groeimarge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten