vrijdag 18 mei 2012

Lars Ytting Bak, een gegeerde gregario
Een (derde) spurtzege van Mark Cavendish is allang geen surprise meer zoals de dagzege van de Deense underdog Lars Ytting Bak daags voordien er wel één was.
Hoevelen zouden trouwens geweten hebben dat de inmiddels 32-jarige deel uitmaakt van Lotto-Belisol en dat hij zelfs zijn steentje bijdroeg tot de mudvolle ziekenboeg van dit team? Hij trad herop in de Tour de Romandie na een polsbreuk in de Omloop, die pas na Milano-Sanremo (drie weken later!) aan het licht kwam. Zijn klassiek voorjaar (waarvan men na zijn vijfde plaats in Paris-Roubaix 2011 één en ander verwachtte) zat erop, hij mocht soelaas zoeken in de Giro. En vinden want hij boog zijn nadeel om in een voordeel door in zijn vierde Giro een precieuze dagzege te behalen die voor hemzelf én evenzeer voor Lotto-Belisol de declic kan zijn na een veel betere seizoenshelft.
Lars Ytting Bak is een piot van vele oorlogen. Hij trok onder meer voor CSC, Saxo Bank en HTC ten strijde. Bij Lotto-Belisol zou hij wat meer aan zichzelf mogen denken en om die reden werd hij niet in de Tour (waar alles op Andre Greipel en vooral op Jurgen Van den Broeck zal gezet worden) maar in de Giro opgesteld en zie waartoe dat leidde. 
Men wist het al langer dat Bak zijn verantwoordelijkheid kon opnemen wanneer zich zo'n situatie voordeed. Zo werd hij driemaal tijdritkampioen van Denemarken (in 2005, 2008 en 2009) en in 2005 maakte hij er in de wegrit de dubbel van. In dat 2005 schreef hij ook de Tour de l'Avenir en Paris-Bourges bij op zijn palmares. Toch waren 2008 (dagzege in de Eneco Tour) en 2009 nog betere jaren die hem ei zo na naar de top-zeventig van de betrouwbare Cycling Quotient Ranking voerden.
Lars Ytting Bak mag dan al de tweeëndertig gepasseerd zijn, van hem hebben we kennelijk het laatste nog niet gezien. En nu heeft hij in zijn zevende grote ronde eindelijk een dagzege behaald, lees je dan. Dat is een beetje onjuist want zowel in de Vuelta van 2006 als die van 2010 hielp hij zijn team, CSC respectievelijk HTC, aan winst in de ploegentijdrit.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten