dinsdag 15 mei 2012

Tom David (N.-Zeel.), (g)één wissel op de toekomst?
De 22-jarige Nieuw-Zeelander Tom David heeft de 46ste Triptique Ardennais gewonnen. Hij sloeg toe in de tweede rit van Eupen naar Elsenborn, die hij won met 33" voorsprong op de Fin Paajo Paavanen en met 47" op Antoine Demoitié en nog twintig anderen in zowat dezelfde tijd. Wie van die daguitslag een copie nam, had meteen ook de eindstand op papier.
De Triptique Ardennais serveerde een parcours die naam onwaardig. Zowel de openingsrit in La Calamine als de afsluitende etappe in Lierneux, door Thomas Sprengers respectievelijk Antoine Demoitié gewonnen, draaide uit op een massaspurt. Een (klim)tijdrit(je) was de schrijnend ontbrekende factor. Zelfs Tim Wellens, met ruime voorsprong 's lands beste belofte, kon het verschil niet maken en bleef steken op de achtste plaats.
Tom David trok veel aandacht toen hij de (door de overvloedige sneeuwval op de slotdag ingekorte) Ster van Zuid-Limburg in 2008 grandioos naar zijn hand zette. In de ijselijke tweede rit in het Siberische Velm zette hij een beklijvende solo op. Hij won met 1'11" op Julien Rousseau, 2'05" op Jelle Mannaerts en Barry Markus, 2'11" op Gerry Druyts. Onder anderen Nicolas Vereecken en Louis Verhelst boetten bijna drie minuten in. In de eindstand diepte de Nieuw-Zeelander het verschil nog wat dieper uit. Er werd weken later nog nagekaart over zijn exploot. Daarna viel er een ijzige stilte, die tijdens het tweede weekend van mei van 2012 ruim vier jaar later verbroken werd. Of deze fletse Triptique Ardennais zijn wederopstanding inluidt, valt sterk te betwijfelen. Dat hij zich op zijn 22ste moet vergenoegen met een stek bij het bescheiden T.Palm - Pôle Continental Wallon zegt veel over het afgenomen geloof in zijn kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten