dinsdag 10 april 2012

Danish dynamite in Roubaix en Zuid-Limburg
Jonas Rickaert opende en sloot met een dagzege in de Ster van Zuid-Limburg. Op de tweede dag miste hij, door een massale val, de bepalende ontsnapping. Hij verloor achtentwintig kostbare seconden en de eindzege leek ver weg. Tijdens het laatste uur leek overgretige Jonas ook dat nog te kunnen rechtzetten. Hij liep op zeker ogenblik meer dan een minuut uit maar de Denen, nochtans in de numerieke minderheid, brachten hun trein op gang en het scheelde maar weinig of ze maakten Jonas ook nog zijn oververdiende dagzege afhandig. De eindzege bleef in Deense handen en dat is, alle omstandigheden in acht genomen, gerechtigheid want Rickaert en zijn Balense maats Alexander Geuens, Dries Van Gestel en Mathias Van Gompel kregen ook steun uit andere hoeken. Maar zelfs met een gebundelde Vlaamse krachten konden ze de Deense TGV niet afremmen.
Even dominant als de Belgen in de beroepscategorie (Roubaix en Melbourne) waren de Denen afgelopen paasweekeinde bij de junioren. Met hun opgesplitste selecties triomfeerden ze in Roubaix Mads Schmitz Würtz (de regérende wereldkampioen tijdrijden) en in de Ster van Zuid-Limburg (waar ze met Emil Nygaard, beste jongere Jonas Poulsen en Nicklas Pedersen het volledige eindpodium innamen).
De Ster van Zuid-Limburg bracht klimatologisch een ongename kille namiddag, die de publieke bezetting meer dan halveerde. Maar de stevige wind in combinatie met de kuitenbijtende Haspengouwse hellingen genereerden een lekkere ouderwetse koers die slechts 23 van de op de slotdag gestarte 166 starters voleindigden. Leuk om vast te stellen dat in dit verhaal een respectabel Vlaamse 17- en 18-jarigen knap overeind blijven, zelfs de eerstejaars Piet Allegaert, Mathias Van Gompel, Otto Vergaerde en Dieter Verwilst.
In Le Pavé de Roubaix zat het minder mee voor het in lijn gebrachte Vlaamse Dream Team. Daar werd meer verwacht dan de zesde plaats van Joachim Vanreyten en de top-twintig van de youngsters Nathan Van Hooydonck en Dries Verstrepen. Naar verluidt werden de zes Vlaamse jongens overmand door brute pech. Vooral Kevin Deltombe koerste met Murphy op de schouders. Dat overkomt hem al deze hele prille en kille lente.
Hopelijk komen de Vlamingen en de Denen mekaar de komende weken en maanden nog vaker tegen met de wereldkampioenschappen in Valkenburg als apotheose.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten