donderdag 26 april 2012

Wielerbond klungelt er sans gêne op los ...
Provinciale niveau overstijgt het internationale
Le Tour de Bretagne - Trophée des Granitiers is een bijzonder mooie rittenkoers (2.2), waaraan telkenjare ook Belgische eliten zonder contract en beloften deelnemen. De jongste jaren was dit almaar minder het geval wegens de cumul met de respectieve provinciale kampioenschappen die tijdens het weekeinde van eind april / begin mei georganiseerd worden. Alle vergunninghouders zijn verplicht om deze zaligmakende zondagsmis bij te wonen op straffe van een week schorsing en uitsluiting van deelname aan het kampioenschap van België, de nòg zaligmakender absolute hoogmis van de Wielerbond.
Aan le Tour de Bretagne nemen drie Belgische ploegen deel: Jong Vlaanderen, Wallonie-Bruxelles en EFC-Quick.Step. Laatstgenoemd team boft (een heel klein beetje) met het onvermogen van West-Vlaanderen om een officieel provinciaal kampioenschap voor elite zonder contract georganiseerd te krijgen zodat Niels Nachtergaele en Kjell Van Driessche samen met Florian Senechal (Fr.), Ethan Kimmince en Sam Spokes (Austr.), de Tour de Bretagne tot en met de slotdag van 1 mei kunnen uitzingen. Ook Benjamin Verraes (Jong Vlaanderen) haalt daar (bedenkelijk) voordeel uit want het is vraag is of hij als eenzaat zal mogen verder doen na de abdicatie van zijn maats Garrit Broeders, Walt De Winter, Dylan Teuns en Niels Vandyck, die net als hun collega's van Wallonie-Bruxelles gehouden zijn om hun aanwezigheid in Bretagne vervroegd af te breken. De Bretoense inrichters zullen er niet mee kunnen lachen en willen zich in de toekomst ongetwijfeld hoeden om alsnog wispelturige Belgische teams te laten deelnemen.
Alweer kansen die ambitieuze koersende jongeren worden ontnomen én een kaakslag voor hun sponsors die hen deze kansen wilden bieden. Twee van de drie geschoffeerde teams, Jong Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles, werden met staatssteun in het leven geroepen. Vraag is of het geen hoogtijd wordt dat de overheid de stuitende aanpak van de Wielerbond terugfluit.
Het provinciale niveau overstijgt dus het internationale, het is te gek voor woorden en het bevestigt de stellingname dat de Wielerbond zijn jonge coureurs liever afremt dan stimuleert. Waarom het dat doet? Omdat het vreest dat de continuïteit van de aanbesteding (het niet onaanzienlijke bedrag dat een inrichter uittrekt om een provinciaal kampioenschap te mogen organiseren) anders in het gedrang zou zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten