zaterdag 14 april 2012

Simon Gerrans niet te veronachtzamen 
in de Amstel Gold Race
Joaquin Rodriguez en Alejandro Valverde mogen dan nog beduidend lager gecodeerd staan bij de bookmakers dan nog hoopt Simon Gerrans een vervolg te breien aan zijn successtory van 2012.  
Negenentwintig jaar na zijn mentor Phil Anderson wil hij op zijn beurt de Amstel Gold Race winnen. Het is geen te hoog gegrepen ambitie want vorig jaar werd hij al derde na Philippe Gilbert en de al genoemde Joaquin Rodriguez. Aansluitend werd hij éénentwintigste in La Flèche Wallonne en twaalfde in Liège-Bastogne-Liège. Nederlands-Limburg en de Belgische Ardennen zijn kennelijk vruchtbaar terrein voor de laat opengebloeide Aussie.
De bijna 32-jarige Simon Gerrans heeft voor een exquise entree gezorgd voor het debuterende GreenEdge, het speeltje van de steenrijke caravanbouwer Gerry Ryan. Op de achtste dag van het nieuwe jaar werd hij kampioen van Australië en in de kakelverse geel-groene kampioenentrui won hij veertien dagen later Tour Down Under. En weer twee maanden later voegde hij daar zowaar Milano-Sanremo aan toe.
Net als zijn landgenoot Matthew Goss in 2011 hield Simon Gerrans Fabian Cancellara van een tweede triomf in La Primavera. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ergens oneerlijk was dat dit gebeurde. Aan het einde van een scratch van 270 km. naar de bepalende Poggio brak Vincenzo Nibali uit. Simon Gerrans was de eerste die gevat inpikte en dat deed ook Cancellara die zich als een notoire gangmaker en -houder op kop zette. Nibali nam één keer kort over, Gerrans geen enkele keer. Wilden ze niet of konden ze niet? Fabian nam zijn verantwoordelijkheid op en weifelde slechts één keer. Indien hij dat een tweede keer had gedaan dan waren ze er alle drie aan voor hun moeite en eindigden ze in de buik van het door valpartijen uitgedunde peloton. Dat Cancellara liever tweede dan twintigste is, diende vooral de zaak van Gerrans.
Simon is (nog) geen sieraad op het uitpuilend palmares van Milano-Sanremo en dat zal hij, want bijna 32 jaar, allicht niet meer worden. Hij hoeft zich alvast niet te schamen dat hij als de underdog de huizenhoge favoriet en ‘s werelds beste ééndagscoureur van zijn generatie de zegepas afsneed. Indien wielrennen een exacte wetenschap was, dan moet men de meeste koersen niet meer rijden.
Simon mag dan geen coryfee zijn, een dissonant is hij al evenmin. Hij is een notoire Australiër, die Tour Down Under in 2006 al een eerste keer won en daar op het eind van het jaar een bisnummer in de Herald Sun aan toevoegde. Twee rittenkoersen van beperkte duur die zijn petje niet te boven gaan zoals de grote ronden wel doen. Hij zette één keer aan in de Giro, zesmaal in de Tour en tweemaal in de Vuelta. Zijn minst slechte klassering was een 43ste plaats in de Giro van 2009. In elk van de drie grote ronden behaalde hij wel een dagzege: in de Tour 2008 te Prato Nevoso (It.), in de Giro 2009 te Bologna en in de Vuelta 2009 te Murcia.
Simon moet het dus eerder van superdagen dan van regelmaat hebben. Het staat hem toe om op bijna dertig overwinningen uit te komen met onder meer ook: Tour de Finistère 2005, G.P. Industra & Commercio Carnaghese 2005, G.P. Plumelec-Morbihan 2007, een dagzege in het Critérium International en in de Route du Sud 2008, de G.P. Ouest-France Plouay 2009, de eindzege in de Tour of Danmark 2010,...
Simon zal aan het eind van zijn koersleven met de hand op het hart kunnen verklaren dat hij het maximum gehaald heeft uit zijn niet ongelimiteerde capaciteiten. Met veel dank aan Phil Anderson, zijn (tussen 1981 en 1993) meer illustere mentor. Anderson is het ontstekingsmechanisme van een uit de hand gelopen afleiding. Gerrans was als tiener een fervent motorcrosser tot hij zwaar viel en waarbij hij een knie verhakkelde tot een mozaïek. Die moest helemaal weer ineengepuzzeld worden en om dat revalidatieproces te bespoedigen werd hij aangemaand om te fietsen. Phil Anderson woonde in die bange dagen in zijn buurt en van het één kwam het ander. Die ommezwaai heeft onderhands een verhuisje naar het mondaine Monaco opgeleverd. Significant toch voor de hoge financiële vlucht die hij reeds als subtopper genomen heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten