vrijdag 6 april 2012

Koers en voetbal, twee maten en twee gewichten
Qua afwerking, niet qua “spelverdeling”, kan Mark Cavendish de vergelijking doorstaan met Lionel Messi. Cavendish rondt (de vorige jaren toch) de collectieve inspanningen van Sky af zoals Messi dat doet voor F.C. Barcelona.
De vergelijking loopt mank in de voorgeschiedenis. Het is een publiek geheim dat de puberende Messi met zware groeiproblemen kampte. Testen in het ziekenhuis wezen uit dat hij een gigantisch groeihormoontekort had. Zonder ingrijpende behandelingen zou hij niet veel groter zijn geworden dan anderhalve meter. Men stak de natuur dus een aardig handje toe: de doktersrekeningen liepen op tot 10.000 euro per jaar en zie waartoe dat leidde.
Stel dat Mark Cavendish hetzelfde overkwam, zou het met dezelfde mantel van de tolerantie zijn toegedekt? Ik dacht van niet. Toch nog even beklemtonen: Cavendish is tot nader order een natuurtalent dat boven elke verdenking staat.
Ismaïla N'Diaye, de op tuaminoheptane betrapte speler van K.V. Kortrijk, kan dat niet meer zeggen. Misschien verdient hij het voordeel van de twijfel geniet maar het is een faciliteit die een coureur nooit zal te beurt vallen. Stel dat bijvoorbeeld Gorka Izaguirre in Gent-Wevelgem, waarin hij vijftiende werd, net als Ismaïla N'Diaye in Kortrijk-Mons (betwist bij -10°C) op tuaminoheptane werd betrapt dan ware het totaal uitgesloten dat hij zondag aanzet in Paris-Roubaix. Hij zou door zijn ploeg Euskaltel volgens een afgesproken charter meteen voor onbepaalde tijd geschorst zijn. Het zou niets uitgehaald hebben dat de teruggevonden tuaminoheptane van een neusspray afkomstig was. Bij N'Diaye dus wel, want wat doet Hein Vanhaezebrouck? Juist, hij zet Ismaïla op het wedstrijdblad van Kortrijk-Brugge. In Heins plaats zou ik het ook doen want N'Diaye mag spelen zo lang hij niet officieel veroordeeld is. Waarom mag de Senegalees meer dan de Spanjaard?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten