zondag 13 december 2020

De ‘klasoudste’ van de World Tour Teams 

LOTTO - SOUDAL 

zwaar onder vuur genomen 

door Hugo Camps en Tom Boonen

 

Tom Boonen en Hugo Camps hebben in de weekendeditie van HLN op spraakmakende wijze het wielerjaar 2020 ‘gefileerd’, waarbij ik (meer dan) een beetje geschrokken ben van hun visie op Lotto-Soudal.

Camps: “Lotto is een zieke ploeg. Al jaren.”

Boonen is concreter: “80% van de renners die naar Lotto gaan, hadden liefst elders gekoerst. Het is een troostprijs ‘ik zal maar naar Lotto gaan’.”

Ik vind deze confidenties er toch meer dan wat ‘over’. Ik heb ook mijn bedenkingen maar “zò érg” kan het toch niet zijn? Tim Wellens, toch geen onnozelaar, begint er aan zijn tiende campagne en ook Thomas De Gendt, die voor dit team tien spraakmakende nummers voor het voetlicht bracht, hoor je niet klagen aan het begin van zijn ook al zevende campagne. Het kan dus niet allemaal ‘kommer en kwel’ zijn. Prijzenswaardig is ook dat ze er ook een Lotto-Soudal u23 op nahouden, ook met staatscenten weliswaar maar ze doen het.

Ja, ik had ook mijn bedenkingen rond de demarche van John Lelangue die zich ‘de Kompany’ van de koers waant. De manier waarop hij een seigneur als Marc Sergeant (inderdaad) ‘liqueerde’, is bijna misdadig. Ook anderen, inclusief niet-renners, werden sans gêne geschoffeerd. Zoals hij Jelle Wallays (die een dagzege behaalde in de Vuelta 2018 en Paris-Tours 2019 won) op de stoep zette, was respectloos. En Stan Dewulf liet hij uit domheid ontglippen, daar krijgt de zelfverklaarde ‘mister John’ nog enorme spijt van. De gedateerde Philippe Gilbert haalde hij binnen voor drie seizoenen a rato van één miljoen per jaar. Dat liet ceo Jannie Haek in HLN van donderdag 27 februari optekenen. Camps feliciteert er hem zowaar om. Ik wil eind 2022 eens de balans opmaken wat die ‘vriendendienst’ (lees gouden handdruk) voor het team heeft opgeleverd.

Er is ook deze markante kanttekening in ‘De Tijd’ van 28 november:

Jannie Haek staat klaar voor een nieuw mandaat aan het hoofd van de Nationale Loterij. Lange tijd zag het er niet goed uit voor de ex-spoorbaas. Van zijn vroegere MR-voogdijminister Sophie Wilmès kwam meermaals de kritiek dat hij de Lotto-wielerploeg als zijn persoonlijk speeltje behandelde. Maar net op tijd keert de sp.a terug in de regering om hem rugdekking te geven. Loon van de ceo: 290.000 euro (evenwel nog géén derde van wat Philippe Gilbert beurt).

 

De Belgische Nationale Loterij begint in 2021 hoedanook aan zijn 36ste campagne in het profpeloton. Inzake duurzaamheid waren enkel de Franse rijwielhuizen Mercier (van 1935 tot en met 1983) en bovenal Peugeot (van 1901 tot en met 1993) nòg stràffer. Niet weinigen onder ons (mezelf inbegrepen) zullen er Kas bij denken, maar neen: de Spaanse frisdrankengigant was er ‘slechts’ van 1958 tot en met 1979, waarna het vanaf 1986 nog voor drie seizoenen als cosponsor van Z (kinderkleding) terugkeerde

Lotto begon bescheiden (al haalde het met Paul Haghedooren al meteen een eerste driekleur binnen), het nam pas vijf jaar later een eerste keer deel aan de Tour maar het was er meteen boenk op met twee dagzeges van Johan Museeuw (op de iconische plaatsen de Mont Saint-Michel en de Champs Elysées). 

Vooral uitheemse sprinters hebben voor de Nationale Loterij de … Lotto gewonnen: opeenvolgend Robbie McEwen (ook drie definitieve groene truien), André Greipel en Caleb Ewan. Dit illustere trio was goed voor 22 van de 39 dagzeges. Ook in de Giro (28) en de Vuelta (11) werden, met vooral dezelfde spelers, een respectabel aantal dagzeges behaald maar die hadden beduidend minder exposure dan die in de Tour.

Inzake klassementen spande Jurgen Van den Broeck de absolute kroon: achtste in de Giro 2008, vierde in de Tour 2010 en 2012, achtste in de Vuelta 2011. Er waren persmuskieten die idioot oordeelden dat Jurgen overbetaald was omdat hij globaal slechts één overwinning (een dagzege in de Dauphiné) behaalde. Behoudens Remco Evenepoel zal het nog héél lang duren eer Vlaanderen weer een klassementsrenner van het gehalte Van den Broeck mag koesteren. Het zal John Lelangue niet zijn die zo'n 'wit konijn' uit zijn (bloedrode) hoed tovert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten