vrijdag 11 december 2020

 Drie duurzame teams in de World Tour … 

Ook inzake wielersponsoring 

La douce France

 

Terwijl Italië als wielerland op apegapen ligt houdt bovenal Frankrijk in de World Tour parmantig stand tussen de minder traditionele wielerlanden met (naar het illustere voorbeeld van Mercier en Peugeot) duurzame sponsors. En dat voor een land dat al 35 jaar wacht op een opvolger van Bernard Hinault. Thibaut Pinot (derde in 2014) en Romain Bardet (tweede in 2016 en derde in 2017) leken daartoe de laatste geroepenen.

Meerdere huidige Franse sterkhouders koersen in buitenlandse dienst: Julian Alaphilippe, Rémi Cavagna en Florian Sénéchal bij Deceuninck-Quick.Step, de weggedeemsterde Romain Bardet bij Team DSM, de opvolger van Sunweb. 

Cofidis en La Française des Jeux vieren volgend jaar hun zilveren sponsorsjubileum. De kredietverlener was al die tijd autonoom, het kansspelbedrijf linkte zich vanaf 2018 aan assureur Groupama.

Cofidis, dat in 1997 Lance Armstrong op de loonlijst had, distancieert zich almaar meer van een klassement in de Tour. Voor hun sterkhouder Guillaume Martin (winnaar van de bergprijs in de Vuelta) lijkt een top tien het hoogst haalbare. Voorts hoopt men dat Elia Viviani, die in 2020 niet één overwinning behaalde, revanche neemt op zichzelf met vooral een dagzege in de Tour, waarop ook Jelle Wallays tuk is.

Groupama-FDJ staat er het best voor met de internationale zegekoning Arnaud Démare (vooral vier dagzeges in de Giro) en David Gaudu, die in zijn derde Tour (hij werd dertiende in 2018) hoopt op te schuiven.

AG2R, met Citroën als nieuwe cosponsor, begint in 2021 ook al aan zijn 20ste campagne met Benoît Cosnefroy als grote troef en een Vlaamse enclave rond Oliver Naesen en Greg Van Avermaet en met Stan Dewulf als runner up. Bob Jungels werd erbij gehaald voor de klassementen maar is al twee jaar op zijn retour.

AG2R huldigt een langetermijnvisie en houdt er onder de noemer Van Rysel - AG2R ook een juniorenteam (waarin Noah Detalle en Maxence Place) op na. 

Frankrijk telt ook nog vier Pro Continentale Teams waarvan er drie met een wild card deelnamen aan de Tour en in 2021 zal dat allicht niet anders zijn.

• B&B Hotels (zonder uitgesproken sterkhouder maar met de Belgen Frederik Backaert, Bert De Backer, Jens Debusschere, Eliot Lietaer en Jonas Van Genechten)

• Arkea-Samsic, waarin vooral Warren Barguil, Nairo Quintana en de Vlamingen Amaury Capiot, Benjamin Declercq en Christophe Noppe

• Total Direct Energie, waarin vooral Edvald Boasson Hagen, Niki Terpstra en Dries Van Gestel.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten