maandag 21 december 2020

Totaal misplaatst ...

Julian ALAPHILIPPE en Wout VAN AERT nu al gesolliciteerd voor na 2021 

Gaat het wielrennen de kant op van het voetbal, waarvan de sterkste teams de discipelen ‘opkopen’ tegen wie ze het op het terrein moeten afleggen?

Helemaal nieuw is het niet maar dat het zich reeds tijdens de laatste dagen van 2020 voltrekt dat Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick.Step) en Wout Van Aert (Jumbo-Visma) gesolliciteerd worden voor nà 2021 door AG2R La Mondiale - Citroën respectievelijk Ineos Grenadiers is er meer dan wat over.

Dat de steenrijke Jim Ratcliffe van ‘zijn’ Ineos Grenadiers een beetje het Chelsea van de koers wil maken is niet nieuw maar dat AG2R La Mondiale diezelfde expansieve toer opgaat, verwacht je veel minder.  

De joint venture van twee multinationale verzekeringsmaatschappijen patroneert al vanaf 2000 een wielerploeg met (volgens Van Reeth & Larson in 2016) een budget als dat van Deceuninck-Quick.Step, hetzij dus niet half zoveel als Ineos. 

Met  Citroën erbij zou AG2R La Mondiale volgens wielerflits.be zijn budget opgeschaald hebben naar 23 miljoen. Onder anderen Stan Dewulf, Bob Jungels, Ben O’Connor, Greg Van Avermaet, … kwamen erbij. Anderzijds nam het, na negen seizoenen, afscheid van de dure Romain Bardet (naar Team Sunweb -> DSM), die in 2016 (tweede) en in 2017 (derde) het eindpodium van de Tour haalde. Het zal niet Bob Jungels zijn die hem daarin naar de kroon steekt. 

AG2R La Mondiale - La Mondiale ziet nòg véél meer in Julian Alaphilippe, dat het vanaf 2022 wil inlijven. Er zou evenwel al veel moeten gebeuren opdat de regérende wereldkampioen en sociale beest The Wolfpack verlaat.

Marc Ghyselinck, de zelfverklaarde chef-sport van HLN, weet het zeker “zoals dat gaat zal geld ook dit keer de doorslag geven”. Is inderdaad héél mééstal zo, maar niet per definitie. ‘Het beste voor jezelf’ is weliswaar een morele plicht maar dat beste wordt niet louter uitgedrukt in de materiële waarden van een sterk verbeterd contract. ‘Mindset’ en ‘feel good’ zijn ook een kapitaal, vraag dat maar aan hen die The Wolfpack verlieten en sportief niet gedijden in hun nieuwe omgeving. Mark Cavendish kan je daar veel meer over vertellen, zijn verhaal zal Julian Alaphilippe wel niet ontgaan zijn. In het algemeen wordt het surplus aan handgeld gereduceerd door veel minder prijzengeld en premies. 

Volgens wielerkrant.be zou Wout Van Aert, wat betreft een overstap naar Ineos, laconiek gereageerd hebben door zich tot Thomas Pidcock te wenden met de hilarische vraag “is er nog plaats in jouw camper?”.

Er is niet enkel Ineos maar ook zijn huidige ploeg Jumbo-Visma, dat zijn lopend contract wil openbreken. Daarvoor zal het enkele van zijn andere dure vogels moeten laten schieten. Zeg dus nooit “nooit” want in het geval van Wout Van Aert is er ook nog zijn manager Jef Van den Bosch, die in die materie meer dan één vinger in die pap zal hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten