dinsdag 22 december 2020

Missen is menselijk

Thomas PIDCOCK 

veel allrounder én duurzamer dan gedacht

 

Ik moet ootmoedig toegeven dat ik Thomas Pidcock verkeerd ingeschat heb: ik zag ‘het’ niet meteen in hem tenzij als een vluchtige passant, hoe vèr kan een mens er naast zitten?!

De jonge Brit rijgt de straffe momenten aaneen tot een onverbrekelijke ketting die almaar langer én sterker wordt.

Als neo-junior won hij in 2016 (de toen nog ééndaagse) La Philippe Gilbert. Als tweedejaarsjunior kwam daar een stapel bij: als smaakmaker ‘slechts’ vijfde in de Guido Reybrouck Classic (gewonnen door zijn teammate Jacob Vaughan), winnaar van Paris-Roubaix, tweede (na zijn teammate Mark Donovan) in Aubel-Thimister-Stavelot, winnaar van de G.P. Rüebliland (Zwits.) en van het WK tijdrijden in Bergen (Noorw.). Als tweedejaarsbelofte ging het dak er helemaal af: dagzege en derde in de Triptyque des Monts & Châteaux, winnaar van Paris-Roubaix, dag- (op La Planche des Belles Filles!) en eindwinnaar Tour Alsace, derde in het WK in Harrogate. Tijdens het drastisch ingekort coronajaar 2020 kon hij zich onderscheiden in de Giro d’Italia u23, met drie dagzeges en uiteraard de eindoverwinning nadat hij een rist steile cols (waaronder de Mortirolo) zijn natuurlijke bondgenoten waren. 

Het mag u daarbij niet ontgaan dat de nòg een dracht jongere Henri Vandenabeele (+1”) daar gelijke tred met hem hield, wat ook voor hem enorm veel beloften inhoudt.

Thomas Pidcock weet zo zijn iconische plaatsen uit te kiezen: Roubaix, La Planche des belles Filles, de Mortirolo en afgelopen weekend ook … Namur want onderwijl liet hij het veldrijden (zijn tweede vaardigheid), waarin hij als junior in Belvaux (Lux.) 2017 en als belofte in Bogense (Den.) 2019 wereldkampioen werd, niet los.

Volgens dit rekenkundig rijtje wordt hij op zondag 31 januari 2021 in Oostende wereldkampioen, al zou een met Mathieu van der Poel en Wout Van Aert gedeeld podium ook al wat zijn, zoals al in Dübendorf (Zwits.) 2020 op respectabele afstand (1’20”) van de 4,5 jaar oudere Nederlander. Het is quasi zeker dat hij met de regérende wereldkampioen en met Wout gelijke(re) tred zal houden. 


Uiteraard liet Ineos deze inboorling niet in buitenlandse handen ontglippen. Aan de zijde van onder anderen Egan Bernal, Richard Carapaz, Laurens De Plus, Rohan Dennis, Filippo Ganna, Tao Geoghegan Hart, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Geraint Thomas, Adam Yates, … zal voor hem een aangepast programma uitgestippeld worden. Het ziet er sterk naar uit dat hij op termijn de veelzijdigste van dit illustere gezelschap kan worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten