woensdag 16 december 2020

 Met een zweem van overhààsting?

Cian UIJTDEBROEKS 

zwicht dan toch voor

‘an offer he couldn’t refuse’

 

Bora-Hansgrohe heeft Cian Uijtdebroeks ingelijfd. De bijna 18-jarige Hannutenaar zal in 2021 uitkomen voor Team Auto Eder Bayern, de u19 opleidingscel waarna hij aan een vierjarig contract bij het World Team begint. 

Ik (maar ja, wie ben ik in deze?) ben er toch meer dan een beetje van geschrokken omdat ik veronderstelde dat Cian, als aanstaande universitair, zich nog wat langer in de luwte dicht bij zijn biotoop zou handhaven. Niet dus: Cian zal zijn tweede campagne als junior niet bij Acrog-Tormans maar wel bij Team Auto Eder Bayern doormaken. Hij komt er terecht in een totaal onbekende omgeving. Daarna stapt hij zoals onder anderen Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick.Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo) en Marco Brenner (Sunweb -> DSM) al tijdens zijn negentiende levensjaar over naar de beroepscategorie. 

Het heeft een zweem van voortvarendheid aangezien Cian, als uitmuntende student, nog aan zijn universitaire studies moet beginnen. Dat zal, zeker tijdens de winter en de lente, zijn core business blijven. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten maar juist zorgen voor een optimale balans tussen geest en lichaam want hoe beter de examens hoe zorgenvrijer hij zich op de koers kan focussen. 

De mensen van Acrog-Tormans en van Deceuninck-Quick.Step, die hem nog maar net als een koerszoon in de armen hadden gesloten, worden van deze ontwikkeling niet bepaald vrolijk maar tonen begrip en wensen hem àlle succes. Voor Cian wordt het zaak om in de killere Duitse omgeving de jonge persoonlijkheid te blijven die hij nu is. Hij garandeert dat dit het geval zal blijven.

Wat drijft hem? Ambitie en profileringsdrang? Een mix van beide, overstegen door “an offer he couldn’t refuse” waarvoor ik ook zou gezwicht zijn maar met minder overhaasting, al zal dat vanwege Bora-Hansgrohe wel een conditio sine qua non geweest zijn dat ze hem al in 2021 dicht bij zich te hebben. Een gokje van dertien in een dozijn, zoals die van ‘de koers is van ons’ het formuleren, is het in géén geval. 

Cian Uijtdebroeks zal zijn versnelde lucratieve demarche vooral te danken hebben aan de indrukwekkende data die hij liet optekenen. Een belangrijk element daarin is een VO2max (maximale zuurstofopnamevermogen) van meer dan 80. Cian zal daar ongetwijfeld aan beantwoord hebben gecombineerd met een ideaal lichaamsgewicht om ook toe te slaan op de langste en de steilste hoogtemeters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten