maandag 7 december 2020

Wié wàs Mark CAVENDISH 

en wié kan hij nòg méér zijn?

 

 

18 april 2007: de 95ste Scheldeprijs wordt gewonnen door ene Mark Cavendish. Mark wie? Cavendish! In Schoten waren ze niet blij met dat vermeend one hit wonder, het deed terugdenken aan Bernard Hinault twintig jaar eerder in Gent-Wevelgem. Dat de Brit in 2005 met Robert Hayles wereldkampioen ploegkoers was geworden, daar hadden ze geen boodschap aan. Evenmin als Bernard Hinault was Mark Cavendish een vluchtige passant en dat bewees hij al tijdens de aansluitende maanden door nog tien andere koersen te winnen en niet van de minste. Elf jaar later had hij Milano-Sanremo (2009) gewonnen, was hij in Kopenhagen 2011 wereldkampioen geworden en had hij vooral 45 dagzeges (plus drie ploegentijdritten) behaald in de grote ronden: 15 in de Giro, 30 in de Tour, 3 in de Vuelta). Enkel Eddy Merckx (64), Mario Cipollini (57) en Alessandro Petacchi (53) waren, wat dat betreft, nòg productiever.

Het dagzegerecord (34) van Eddy Merckx in de Tour wenkte maar na zijn vierslager 2016 (eerste jaar bij Dimension Data) stokte het en dat deed het de volgende jaren ook in het algemeen. Vooral in 2019 en 2020 werd het aanmodderenCav had na 2018 beter de eer aan zichzelf gehouden. Dat hij het toen niet deed, dat wil hij in 2021 alsnog rechtzetten.

 

Ook op de baan haalde hij enkele mooie doelstellingen. Met Bradley Wiggins als sidekick werd hij een tweede (2008) en een derde keer (2016) wereldkampioen ploegkoers. Het was een aangekondigde kroniek dat hij in ‘eigen’ Londen in 2012 Olympisch goud zou behalen in de puntenrit maar het werd een flop van jewelste. Vier jaar later in Rio veroverde hij in dat onderdeel Olympisch zilver nadat hij een zware valpartij veroorzaakte die onbestraft bleef.

Drie jaar eerder had hij zich ook in de Tour van zijn dunste kant laten zien toen hij in de aankomstzone van Saint-Malo Tom Veelers, de sprintloods van zijn toen betere concurrent Marcel Kittel, tor-pe-deer-de en een schouder deed breken, was schokkend en nagenoeg even erg als wat Dylan Groenewegen Fabio Jakobsen in Polen aandeed. Cav had zonder pardon uitgesloten moeten worden zoals Peter Sagan in 2017 (toen die … Mark Cavendish met een zware kwak uitschakelde). 

Mark Cavendish was dus geen doetje, hij liet zich ook met veel dedain uit over de doodbrave André Greipel, indertijd zijn zijn frère-ennemi bij Team Columbia -HTC. In de loop der jaren is Mark milder geworden en tenslotte zelfs melig toen het einde van zijn koersdagen in zicht kwam. Velen voelden met hem mee en gunnen hem een fraai afscheidsjaar. 

Een parate Mark Cavendish kan nog een dierbare schakel zijn in de sprinttrein van zijn landgenoot Sam Bennett en van Fabio Jakobsen. Ik zie Cav voor Quick.Step eerder de 800ste totaaloverwinning dan de 100ste dagzege in een grote ronde behalen. En of hij paraat zal zijn, ik verdenk er hem nu reeds van dat hij zich als een bezeten neoprof aan het voorbereiden is om zich van meet af aan te bewijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten