maandag 11 april 2022

Michal KWIATKOWSKI

niets mis met efficiëntie

 

 

Uit sommige hoeken kreeg hij het verwijt dat hij in de finale te weinig kopwerk verricht had. Kon hij niet beter of hing hij de platte opportunist uit? Michal gaf ootmoedig toe dat hij op zijn tandvlees zat na een moeilijke periode beladen met een niet al te milde versie van Covid-19, die hem weghield uit Tirreno-Adriatico, waarna hij toch niet onaardig 16de werd in Milano-Sanremo. In de Volta a Catalunya zette hij, in functie van de Amstel, niet meer aan in de derde rit zodat hij in Nederlands-Limburg slechts aan zijn 12de koersdag toe was. 

Een gerecupereerde Michal is tot meer in staat, al had hij in Valkenburg geen vijf centimeter overschot. Maak evenwel van zijn medevluchter Benoît Cosnefroy niet meer de schlemiel dan nodig is. De twee zullen er onderling wel over gewaakt hebben dat er behalve een winnaar ook een lachende tweede zou zijn. 

Voor de 32-jarige Pool is het de tweede keer dat hij een very close game in zijn voordeel ombuigt. In 2017 haalde hij het in Milano-Sanremo in een millimeterspurt van Peter Sagan, zijn totaal weggedeemsterde leeftijdsgenoot. Kwiatkowski’s vorige overwinning dateert al van anderhalf jaar geleden, de 18de rit in de Tour 2020 met terminus in La Roche-sur-Foron.

Een notoire winnaar (net geen 30x) is Michal dus niet, wel een kwalitatieve en er ontbreekt weinig aan: een monument gewonnen, twee keer de Amstel (eerste keer in 2015), twee keer de Strade Bianche (2014 en 2017), de E3 Harelbeke 2016, de Clasica San Sebastian 2017 en bovenal het wereldkampioenschap 2014 in Ponferrada. 

Ik verwachtte hem meer als klassementsrenner, zeker na zijn elfde eindplaats in de Tour van 2013. Het najagen van een klassement is evenwel niet aan hem besteed, zelfs een enkele dagzege liet langdurig op zich wachten. En qua klassementen kwam hij niet verder dan een sant in eigen (Po)land 2018.

Michal Kwiatkowski profileerde zich reeds als junior met als eerstejaars winst in de Europese wegrit in Sofia, twee dagen nadat hij na Ilnur Zakarin (-19”) tweede werd in de tijdrit, die hij het jaar daarop won in Stresa (It.). Over die sterrentrui mocht hij veertien dagen later in Cape Town de regenboogtrui trekken. 

Zijn naamkaartje was afgegeven en nog vòòr zijn 20ste kon hij als contractrenner terecht bij Caja Rural en het jaar daarop bij Radio Shack, dat na 2011 abdiceerde, wat Patrick Lefevere graag zag gebeuren tot hij na vier seizoenen niet meer meeging in het opbod van Dave Brailsford (Team Sky / Ineos Grenadiers), voor wie Michal eind 2023 acht campagnes zal gerond hebben.  

Michal Kwiatkowski zal tegen dan nog meer doelstellingen gehaald hebben. Hij is nu al met overschot de beste Poolse coureur ooit en wanneer hij zijn palmares afsluit kan het één van de 100 meest gestoffeerde van na de oorlog zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten