woensdag 6 april 2022

Wout HEMERYCKal bijna vier jaar niet gewonnen en toch één der beteren van bouwjaar 2006 

 

Als aspirant begon Wout beter dan hij eindigde. Bij de 12-jarigen werd hij kampioen van West-Vlaanderen in Rumbeke en nog wel in de straat waar zijn oma en opa wonen. Zoiets vergeet je nooit, temeer hij sindsdien geen volle overwinning meer behaalde. Tijdens de aansluitende weken haalde hij in de overige kampioenschappen telkens een zevende plaats. Bij de 13- en de 14-jarigen verging het hem een stuk minder: geen overwinningen meer en een respectabel banken achteruit in de kampioenschappen.



Als eerstejaarsnieuweling vocht hij aardig terug. Een overwinning was géén conditio sine qua non om een uitblinker genoemd te worden. Ereplaatsen in de Ardennenkoersen van Herbeumont (10de) en Couvin (7de) waren hem minstens evenveel waard. Ook in de kampioenschappen was hij helemaal terug: 9de in het BK in Pamel en bovenal 2de in het VK in Laarne, waar hij machteloos stond tegen Nolan Huysmans - Cedric Keppens, het samenspannend duo van Avia-Rudyco. Nolan is de absolute veelwinnaar van het bouwjaar 2006 die dus het klappen van de zweep bij de finish kent en die bovendien zijn kompaan Cedric in steun had. Zij pareerden de krachtige uitval in de slotkilometer van Wout die wel de tweede plaats uit de brand kon slepen en die de smaak van de overwinning mocht hebben.

Tenzij je zijn eerste plaats in het gemengd clubkampioenschap van Meulebeke als een overwinning meetelt, houdt Wout het in 2022 vooralsnog bij een recital van ereplaatsen: 4de in Edewalle, 5de en 11de in Damme. Van de Katjeskoers in Boezinge, de openingsmanche van de Beker van België, had hij in de massaspurt allicht meer verwacht dan een 18de plaats. Hij liet zich evenwel insluiten, zoals ook afgelopen weekend in Vezon, waar hij tussen het dozijn vluchters op de zesde plaats bleef steken. Zich goed positioneren is momenteel het werkpunt voor Wout, die daar zondag komaf hoopt mee te maken in Zandvoorde (Zonnebeke), zijn voorlopig laatste regionale koers. 

De woensdag daarop is er het PK tijdrijden in Ruddervoorde en op zondag 17 april de G.P. Francis Verborg in Vezon, de openingsmanche van de Topcompetitie. Tijdrijden voert de hoofdtoon tijdens de komende weken. Op zaterdag 23 april is er de nationale tijdrit in Poperinge, de laatste generale repetitie voor het BK op 1 mei in Gavere, denk je dan. Die plaatst hem evenwel voor een dilemma want samenvallend met de attractieve Tour de la Basse-Meuse, waar hij tijdrijden én hoogtemeters kan combineren. 

Wout ziet tenslotte ook al reikhalzend uit naar het lange weekend van 26-27-28 mei met de Tour de Himmelfart (Den.), waar hij zich buiten zijn gebruikelijke comfortzone nog meer coureur zal voelen, al zullen ook dan zijn studies wiskunde-wetenschappen niet helemaal uit zijn gedachten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten