dinsdag 12 april 2022

Als véélbelovende éérstejaarsjunior …

 

Duarte MARIVOET SCHOLIERS

in de voetsporen van Remco en Cian


 

Zijn voornaam is Portugees, door zijn papa bedacht en die ‘voortvarend beschermer’ betekent. Toch is Duarte een volbloed Vlaming uit Kontich, die zijn voorlaatste ASO-jaar economie - moderne talen volgt in het Sint-Gabriëlscollege in Boechout.

 

Duarte geeft er een lap op in de Cottbuser Etappenfahrt. (Foto BORA / Tim MEEUSEN)

Bij de aspiranten legde hij een bescheiden traject af maar als nieuweling zette hij fiksestappen. Zijn allereerste overwinning in Tielt-Winge had een duidelijke meerwaarde. Nadat hij Yarno Van Herck, zijn enige medevluchter, in de slotronde van zich had afgeschud, bundelde Acrog-Tormans met zijn zessen de krachten maar Duarte reed almaar verder van hen weg om met ruim een minuut voorsprong te winnen. Tien dagen later voerde hij een nòg stràffer nummer op in de Ardennenkoers van Herbeumont. Op de tweede klim was Gilles Dockx de enige die Duarte kon volgen en van wie hij in de eerste lokale ronde wegreed om met bijna 100 seconden voorsprong te winnen. Tim Meeusen, de freelance-talentscout van Bora-Hansgrohe waar hij inmiddels voltijds aan de slag is, keek er - getipt door Patrick Van Staeyen - met openvallende mond naar en wist genoeg. Tim piloteerde de volgwagen in Koksijde, waar Duarte derde werd in het BK tijdrijden.  

Zowat een half jaar later gooit Duarte als eerstejaars meteen hoge ogen bij de junioren. In de Cottbuser Etappenfahrt (D.) bevestigde hij het rijke potentieel (wattages en VO2 = maximale zuurstofopname) dat men via allerlei testen bij hem gedetecteerd heeft. 

In de openingsrit eindigde hij in de buik van het uitgedunde peloton. ’s Anderendaags werd hij achtste in de korte maar pittige tijdrit in Drachhausen. De afsluitende koninginnenrit van en naar Dissen werd zijn prooi die hem naar de tweede eindplaats (na zijn Duitse kompaan Emil Herzog) voerde en waarvoor hij als beste jongere een tweede keer op het podium werd geroepen.

Duarte Marivoet Scholiers heeft zijn entree bij de junioren dus niet gemist. Nu volgt er een quinzaine waarin de klemtoon zal liggen op het tijdrijden met op zaterdag 23 april de nationale test in Poperinge en op zondag 1 mei het kampioenschap van België in Gavere.

Duarte is, ook met dank aan Daniël Moenaert voor het noodzakelijke duwtje in de rug, ideaal terechtgekomen bij het Bora-opleidingsteam Auto Eder, waarvan Cian Uijtdebroeks in 2021 eveneens deel uitmaakte maar dan wel als tweedejaarsjunior. Daardoor kon hij zich, ondanks twee serieuze valpartijen, ook al onderscheiden in de beroepscategorie met top 10 plaatsen in de Per Sempre Alfredo en de Settimana Coppi e Bartali. En vorige zondag reed hij de Amstel Gold Race uit in de buik van het uitgedunde peloton.

Of het met Duarte in 2024 dezelfde vaart zal nemen valt uiteraard nog af te wachten maar de eerste stappen in die richting zijn alvast gezet. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten