vrijdag 1 april 2022

Nolan HUYSMANS wil vooral focussen op de hoogtemeters

Nolan Huysmans was dé primus inter pares der aspiranten van het bouwjaar 2006. Als 12-jarige won hij àl zijn koersen (waarbij de Vlaams-Brabantse, de Vlaamse en de beide Belgische titels). Als 13-jarige kon hij dat ei zo na herhalen, enkel de Ramselse manche van de Antwerp Tour ontglipte hem aan Milan De Winter maar belangrijker was dat hij zijn vier titels verlengde. Als 14-jarige werd het veel minder en dat was vooral te wijten aan Covid-19 dat het seizoen drastisch beknotte, nefast voor het competitiebeest in Nolan. 

Foto Joël DESODT

Goed dat hij zich tijdens de donkere maanden van 2019-2020 niets ontzien had: hij reed zowel het BK veldrijden (11de) als het BK omnium (5de). Dat had hij tenminste al gehad want het wegseizoen 2020 begon coronagewijs pas halfweg juli. Hij leek aan een volgende overwalk bezig tot hij in Wielsbeke, gehinderd door een andere renner, op de derde plaats bleef steken. Begin oktober won hij in Bellegem zodat hij met een zes op zeven zijn titel mocht verdedigen in het verlate BK in Frasnes-lez-Anvaing, waar hij met onder anderen Cedric Keppens ten val kwam en waarbij een een dijspier geraakt werd zodat hij in de spurt geen volle kracht kon zetten en daardoor net naast het podium belandde.

Als eerstejaarsnieuweling liep het voor Nolan niet van een leien dakje. Door tegenslagen liet de openingszege (Beernem) tot de laatste dag van juli op zich wachten een week na het mislopen BK in Roosdaal-Pamel, waar hij op zijn ideaal parcours (opgelijst met een oplopende aankomststrook) moeilijk kon geklopt worden tot zijn derailleur in de slotronde door een andere renner werd aangetikt werd en dat bekocht Nolan aan de finish, waar Nio Vandevorst, Xander Scheldeman, Juan Lemestrez en Jarne Van Dyck hem vòòrbleven. 

De Vlaams-Brabantse titel was de aanzet van een veel betere augustus. Na regionale overwinningen in Erondegem en Temse werd hij in Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar enkel door kompaan (en aanstaande zegekoning) Steffen De Schuyteneer voorafgegaan. Titelgewijs zette hij nog meer recht met de Vlaamse titel in Laarne, waar hij Wout Hemeryck én … Cedric Keppens naar de lagere podiumplaatsen verwees. Het eindpodium van de Vermarc-tweedaagse was een mooie afsluiter, die vervroegd werd door een virale infectie waarvan ook de hartspier last ondervond. Een reeks onderzoeken stelden hem helemaal gerust.

Nolan Huysmans belooft als tweedejaars nòg méér en béter. Aan de Blaarmeersen werd hij Belgisch kampioen op de 500 meter en vice-kampioen in de afvalling. Het was de aanhef van zijn streefdoel om, zoals bij de aspiranten, (één van) de beste(n) van het bouwjaar 2006 te zijn. 

Zijn opstart (5de G.P. du Mont Noir - Saint Jans Cappel en 13de in Temse na een prestatiegerichte koers) was niet overweldigend maar in de Katjeskoers van Boezinge zette hij de puntjes al meteen op de i en gelijk een eerste stap om, zoals bij de aspiranten, de beste van het bouwjaar 2006 te zijn. 

De volgende stap  in die richting hoopt Nolan komende zondag te zetten in La Pévele Classics in het Noord-Franse Thumeries. Op zondag 17 april is er in Vezin de openingsmanche van de TPC en tijdens het weekend van 1 mei prefereert hij de Tour de la Basse Meuse boven het BK tijdrijden in Gavere. In Blegny en Haccourt kan hij tijdrijden en hoogtemeters combineren. Vooral op die laatste wil hij de klemtoon leggen met ook de specifieke Ardennenkoersen in Herbeumont (6 juli) en in Couvin (25 augustus).

De meest rode draad door de eerstvolgende lentes zal evenwel zijn studie lichamelijke opvoeding & sport zijn aan het KTA Brugge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten