maandag 11 april 2022

Benoît COSNEFROY

oogstjaren zijn pas begonnen


Néén, Benoît Cosnefroy verkeerde niet in shock. Waarom zou hij? Hij wist reeds voor men het hem in uitgesteld relais meldde dat hij de Amstel Gold Race nièt had gewonnen. Luttele meters voorbij de finish maakte hij immers een ostentatief gebaar van ontgoocheling. 

Een coureur voelt zo aan wanneer hij al of niet gewonnen heeft. Hij en Michal Kwiatkowski zullen er onderweg ook wel over gewaakt hebben dat er behalve een winnaar ook een lachende tweede zou zijn.

Het is de derde keer dat het Benoît Cosnefroy overkomt dat hij de dupe is van een very close game. De twee vorige keren was dat in La Flèche Wallonne en Paris-Tours van 2020 waarin hij het nipt moest afleggen tegen Marc Hirschi respectievelijk Casper Pedersen. Tijdens de eerste maanden was hij dat jaar outstanding in eigen land, een herhaling van 2019 waarin hij doorstootte naar de Franse subtop dankzij opeenvolgende successen in Paris-Camembert, de G.P. Plumelec-Morbihan, de Polynormande en de Tour du Limousin (dagzege én eindoverwinning). Ook zijn eerste Tour reed hij (113de) feilloos uit.

2021 werd het moeilijke jaar van de bevestiging waarin een knie frequent opspeelde met opnieuw een bleke Tour voor gevolg. Nazomer en herfst verliepen beter en dat vooral in Plouay, waar hij de manche van de World Tour won en er  dertien dagen later derde werd in het EK.

Benoît Cosnefroy is een hondstrouwe soldaat, die al voor de zevende seizoen op rij uitkomt voor AG2R. Een topper kun je hem bezwaarlijk noemen maar op zijn 26ste zijn z’n oogstjaren amper begonnen. 

Velen zijn inmiddels vergeten zijn dat Benoît Cosnefroy in 2017 in het Noorse Bergen de wereldkampioen der beloften was. Henri Aubry in 1946, Jacques Botherel in 1965, Régis Ovion in 1971, Richard Vivien in 1987, Romain Sicard in 2009 en Kévin Ledanois in 2015 gingen hem daarin voor maar konden als contractrenner hun ingezette symfonie nièt voltooien. 

Benoît wil beter doen zoals Arnaud Démare, die de regenboog van 2011 veroverde en inmiddels vooral Milano-Sanremo 2016 won en dagzeges behaalde in de Giro en in de Tour. De 26-jarige Normandiër (Cherbourg) is evenwel veel minder snel en zal het dus anders aan boord moeten leggen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten