woensdag 6 april 2022

Niemands knecht, niemands meester …

 

Peio BILBAOeindelijk

sant in eigen Baskenland

 

Peio Bilbao is geen notoire winnaar, wel een uitstekend coureur uit de tweede rij. Als Bask heeft hij eindelijk zijn sant in eigen land te pakken, waarmee hij het dozijn aan overwinniningen in evenveel seizoenen gerond heeft. Op het eerste succes moest hij wel tot in 2014 wachten, de Klasika Primavera. In 2018 behaalde hij een eerste zege in de World Tour, de voorlaatste rit in het Critérium du Dauphiné.

De grote ronden zijn z’n ding, hij reed er liefst 13/13 uit en wekte in 2018 (zesde) heel even de illusie dat hij voor het eindpodium in aanmerking kon komen. Twee jaar later werd hij vijfde. In de editie daartussen liet hij het klassement varen en behaalde hij twee eclatante dagzeges: op het einde van de eerste week in L’Aquila en op het einde van de derde week op Monte Avena, waar hij Mikel Landa afhield. Vorig jaar werd hij geruisloos negende in de Tour. Dit jaar opteert hij opnieuw voor de Giro, waarin hij wel eens de uitgesproken kopman zou kunnen en imiteert hij zijn drie jaar oudere kompaan Damiano Caruso (2de in 2021) of zou Mark Padun regelmatiger uit de hoek komen dan hij totnogtoe deed? 

Bilbao’s uiteindelijke sant in eigen Baskenland was er overigens één om in te lijsten want behaald op het samenspannende duo Julian Alaphilippe - Remco Evenepoel. Misschien is dit de triomf die hij nog het meest zal koesteren want zijn zevende deelname. Vorig jaar kwam hij al vrij dicht bij een dagzege in Hondaribbia, waar Ion Izagirre hem evenwel te vlug af was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten