Guido Reybrouck Classic, where stars are born …
Matthew BRENNAN, eindwinnaar vorig jaar, won al meteen zijn eerste profkoers
Op het eindpodium van de Guido Reybrouck Classic leek hij minder uitstraling te hebben dan Oscar Chamberlain of Steffen De Schuyteneer die hem flankeerden naast de hoogste trede van het eindpodium. Van Oscar en Steffen zouden we gegarandeerd nog horen en zo viel het ook uit. Matthew Brennan deed evenwel niet onder en was gisteren opnieuw spraakmakend. Hoe vèr kan een mens ernààst zitten?
Van Matthew Brennan werd niet veel meer gehoord tijdens de aansluitende maanden maar in september was hij terug in de GP Rüebliland (Zwits.) en bovenal in de Keizervan Koksijde. In de Vlaamse Ardennenrit van en naar Pittem maakte hij de beslissende ontsnapping deel uit én won van onder anderen Jarno Widar. Als drager van de blauwe leiderstrui stelde Brennan niet teleur in de Wulpense tijdrit, hij deed zelfs beter (-3”) dan Widar, net als de Franse eerstejaars Eliott Boulet, in dezelfde seconde nog wel zodat het in Koksijde net als in Damme een very close game was: vier tienden van een seconde in het voordeel van de Brit.
Matthew Brennan gedijt op West-Vlaamse bodem. Als neo-junior werd hij in 2022 vierde in Nokere Koerse en in Reningelst, zevende in de (toen nog ééndaagse) Guido Reybrouck Classic, achtste in de E3 Harelbeke en in Menen-Kemmel-Menen. Matthew was dan al in de goede handen van Fensham Howes, waarmee Giles (vader van Tom) Pidcock en Bradley Wiggins aardig wat affiniteit hebben.
Fensham Howes is er op 15 en 16 maart trouwens weer bij in Damme met onder anderen Luca Bednarek, Toby Bush, Joseph Cosgrove, Oliver Dawson en Eliot Rowe (7de in Kuurne) maar zonder Matthew Brennan die inmiddels is overgestapt naar het Visma - Lease a Bike Devo Team en dat hebben ze meteen geweten in zijn eerste profkoers met een eclatante overwinning in de Trofej Umag (1.2, Kroatië) en dat 129 dagen vòòr zijn 19de verjaardag.
Matthew Brennan is dus meer nog dan hij al was na Dylan Groenewegen (2010), Taco van der Hoorn (2011), Jasper Philipsen (2016), Remco Evenepoel (2018), Samuel Watson (2019) en Vlad Van Mechelen (2022)
de volgende parel aan de rijke Damse wielerkroon. Dat moet nogal een euforisch gevoel van rechtmatige trots ontlokken bij Hubert Van Nieuwkerke, de créateur-fondateur van deze prachtkoers.