vrijdag 16 februari 2024

Dagzege MARTINEZ dient ook het einddoel van REMCO 

Titelverdediger Daniel Felipe Martinez is er als enige in geslaagd om Remco Evenepoel van de zege te houden op Alto da Fóia, ‘zijn’ Alto da Fóia want hij heeft er een standbeeld staan. Remco had er, gretig als altijd, zo graag gewonnen. Dat het niet gebeurde, moet hij niet al te erg vinden. Dat hij er zich druk over maakte dat zijn mannen in de achtervolging op het Uno-X - trio al het werk moesten opknappen, was not done zelfs als het al waar zou zijn want het lot van de topfavoriet. 

Rust en sereniteit waren een beter idee geweest én … voordeel van het nadeel is dat hij zich na de aankomst niet aan allerlei plichtplegingen moest onderwerpen en dat hij en de zijnen vandaag van het gewicht van de koers bespaard blijven. En morgen stelt Remco in de tijdrit van 22,2 km. wel orde op zaken, hij mag in staat geacht worden om per kilometer één seconde beter te doen dan Martinez. De andere kandidaten voor de eindzege kregen hij behoorlijk wat tijd aangesmeerd: Sepp Kuss en Sergio Higuita (+6”), Tom Pidcock, Tao Geoghehan Hart en Thymen Arensman (+8”), Stefan Küng (+43”), Magnus Sheffield (+1’12”), … 

Overigens is Daniel Felipe Martinez niet de eerste de beste en samen met Primož Roglič één van de twee nieuwe speerpunten van Bora-Hansgrohe die in de Tour hopelijk de luizen in de pels zullen zijn van het machtige Visma - Lease a Bike. Martinez is minder consistent dan Roglič. Daniel Felipe won het Critérium du Dauphiné in 2020, de Itzulia Basque Country in 2022 en vorig jaar de Volta ao Algarve. In de grote ronden was hij veel minder aan zet met slechts één spraakmakend klassement (5de in de Giro 2021) en een dagzege in de Tour 2020 op Le Puy Mary. Zijn opgave in de Tour van vorig jaar (na een zware val waarbij hij een hersenschudding opliep) was de absolute anticlimax van zijn driejarig verblijf bij Ineos. In de tussenstand na twee weken stond hij 51ste met net geen twee uur meer dan Jonas Vingegaard. Van Martinez werd meer dan een beetje verwacht als stand-in voor zijn bijna invalide landgenoot Egan Bernal. Bora-Hansgrohe zal (tot en met 2027) aan Martinez meer plezier beléven. Je weet maar nooit waartoe zijn nauwe samenwerking met good old Primož Roglič leidt.

En om met Remco af te sluiten: van de hand van Jonas Creteur (Knack) lees ik zonet dat de Ket zijn 51 overwinningen behaalde in 15 verschillende landen (maar nòg nièt in Duitsland en zelfs nièt in ... Frankrijk) en op vier continenten (nog niet in Afrika). But we ain't seen nothing yet ... De nul achter Frankrijk wordt binnen de drie weken wel in Paris-Nice weggeveegd. Afrika moet allicht geduld hebben tot in eind september 2025, wanneer het WK in Kigali (Rwanda) aan de orde is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten