vrijdag 16 februari 2024

Tobias Halland Johannessen verdiende het meer maar …

 

Lenny MARTINEZ géén ersatz 

winnaar van de Classic Var

 

Lenny Martinez, de 20,5-jarige zoon van Miguel en de kleinzoon van Mariano, heeft na de Mont Ventoux in 2003 ook de Mont Faron (de terminus van de 1ste Classic Var) veroverd, een weggevertje van de nochtans ervarener 24-jarige Tobias Halland Johannessen die het bestond om te vroeg te juichen. 

Zoiets overkomt zelfs de besten, vraag het maar aan Eric Zabel, die op die manier en tot zijn grote ontzetting Milano-Sanremo 2004 liet ontglippen aan de die keer klaarwakkere Oscar Freire.

Hetzelfde overkwam Luc Roosen in de Amstel Gold Race van 1990 toen Adrie van der Poel aan zijn aandacht ontsnapte en hem de weg naar het podium versperde.

Het wedervaren van Roosen en Zabel zal voor Johannessen geen troost geweest zijn toen hij vorige nacht tevergeefs probeerde in te dommelen.


Lenny Martinez is hoegenaamd géén ersatz winnaar, wel integendeel. Hij won in 2022 ook al de Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc en stak vorig jaar in de Vuelta, zijn debuut in een grote ronde, een gretige hand uit naar een dagzege die hij ei zo na (tweede na de aanstaande eindwinnaar Sepp Kuss) op de zesde dag behaalde op de Pico del Buitre. Hij kwam er wel voor twee dagen in het bezit van de knalrode leiderstrui en werd daarmee de jongste lijstaanvoerder (20 jaar en 51 dagen) ooit in een grote ronde.


Lenny Martinez (afkomstig van Cannes) belichaamt de (wan)hoop van het Franse wielrennen dat reeds 39 jaar wacht op een opvolger van Bernard Hinault. Lenny verdringt wat dat betreft stilaan zijn bijna zeven jaar oudere kompaan David Gaudu die op zijn 27ste al over zijn hoogtepunt heen lijkt aangezien hij in vorig jaar in zijn zesde Tour van de vierde naar de negende eindplaats terugviel. Dit jaar wordt het voor David één van de laatste kansen om zich daar te rehabiliteren, daarna zal het stilaan aan Martinez zijn om het voortouw over te nemen of zou ook de 21-jarige Romain Grégoire er zich nog mee bemoeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten