zaterdag 10 februari 2024

In de all times wins ranking van procyclingstats.com

 

Mark CAVENDISH komt op gelijke hoogte met Mario CIPOLLINI maar wil nog ‘iets anders

 

Mark Cavendish heeft met een dagzege in Tour Colombia (2.1) zijn zegetotaal op de uci-kalender naar 163 opgevoerd, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Mario Cipollini. Wees er maar zeker van dat hij de Italiaan nog vòòr zijn 39ste verjaardag (over drie maanden) zal passeren.

Zoals genoegzaam bekend heeft Cav een nog veel hoger doel: Eddy Merckx’ geëvenaarde zegerecord van 34 dagoverwinningen in de Tour op 35 brengen en er de definitieve exclusieve bezitter van worden. 

Het werd in 2023 als een utopie aanzien tot Jasper Philipsen hem in Bordeaux als enige voorbleef. Uitgesteld zou niet verloren zijn, werd gedacht maar helaas: ‘s anderendaags rond Limoges werd Mark het slachtoffer van een vreselijke val waarbij hij een sleutelbeen brak. Einde Tour zou ook meteen ook einde carrière betekenen, was de logische conclusie die evenwel niet op Cavendish van toepassing bleek. Hij vermande zich een zoveelste keer en Astana had een tweede keer oor naar die volgehouden verzuchting, die veel van een obsessie heeft én een alibi om het als coureur zo lang mogelijk uit te zingen.

Cavendish zou bij een welslagen niet eens de oudste zijn die een dagzege in de Tour behaalt. Pino Cerami werd dat in 1963, toen 41 jaar en 95 dagen. Hij maakte zich richting Pau uit de voeten voor de inmiddels bijna 95-jarige André Darrigade, die met 22 dagzeges net onder het toenmalig record bleef van zijn landgenoot André Leducq, die in 1930 en 1932 de algemene winnaar van de Tour werd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten