dinsdag 13 februari 2024


Amaury CAPIOT lag in 2023 

een halfjaar in de lappenmand

 

Vier dagen nadat hij in de Muscat Classic (1.1) derde werd, heeft Amaury Capiot de derde rit in de Tour of Oman (2.Pro) gewonnen. 

Na de GP La Marseillaise en een rit in de Boucles de la Mayenne (beide in 2022) is het zijn derde overwinning in de beroepscategorie. 

‘Slechts’ zijn derde?! Inderdaad, maar ik zou ze niet graag te eten geven zij die in hun héle loopbaan géén drie overwinningen behaalden. Amaury won in 2015 ook de Omloop van Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke (el.ind.).

 

Amaury is aan zijn vierde campagne toe bij Arkéa, een WorldTourTeam sedert 2023. Daarna volgt er minstens nog één, als dat niet op algehele tevredenheid wijst. Met Jenthe Biermans en Laurens Huys treft hij er twee landgenoten en met Arnaud Démare, Luca Mozzato, Cristian Rodriguez en Kévin Vauquelin als kansrijke(re) maats die voluit op Amaury’s hand- en spandiensten mogen rekenen. 

Een uitschieter van hem is evenwel niet totaal uitgesloten aangezien hij (na Fabio Jakobsen) tweede werd in Nokere Koerse 2018, vijfde in Paris-Tours 2019, 12de in de Omloop HNB en 18de in Roubaix in 2021. Indien alles in de juiste plooi valt kan hij in die koersen nog meer verrassen.  


Eén en ander is nochtans lang géén aangekondigde kroniek want Amaury leek renner af in 2023, een jaar waarin twee knieoperaties denken en doen beheersten: de rechtse in maart, de linkse in juni. Daardoor kon hij pas eind augustus beginnen aan het seizoen uitgerekend dat waarin zijn contract afliep. Ga daar maar eens voorstaan. 

Amaury deed het en mocht op de valreep niet één maar twee seizoenen langer aan boord blijven bij Arkéa. Hij was er meteen bij om behalve verbaal ook daadwerkelijk te bedanken voor het niet evidente vertrouwen. Amaury moest daarvoor tot het uiterste gaan op de pittige slotklim waarvoor hij op de onbekende Embret Svestad-Bårdseng mocht rekenen. De 21-jarige Noor zal daarmee allicht zijn overstap van het Devo Team naar het WorldTourTeam verdiend hebben.

Amaury voelt zich nog altijd kwetsbaar en onzeker maar na vandaag zal hij zich nog meer kunnen vermannen dan hij al zo wonderbaarlijk deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten