woensdag 28 februari 2024

Onnavolgbaar in de 61ste Trofeo Laigueglia

 

Lenny MARTINEZ’ incredible  

maand februari 2024

 

Het blijft oerend hard gaan met Lenny Martinez, de 20,5-jarige zoon van Miguel en de kleinzoon van Mariano

Nog geen twee weken na zijn vermetele zege (alsnog voorbij de voortvarend juichende Tobias Holland Johannessen) in de Classic Var (met terminus op de Mont Faron) heeft Lenny nu ook Laigueglia veroverd. Er was de overwinning maar evenzeer de manier waarop. Op de laatste hellingen kon enkel de (nòg één jaar jongere) Zwitser Jan Christen hem tijdelijk volgen. Die leek alsnog te kunnen terugkeren maar hij viel tenslotte terug naar de eerste achtervolgers bij wie zijn kopman Juan Ayuso (tijdens het weekend ei zo na winnaar van zowel de Faun Ardèche - als de Faun Drôme Classic) te laat was komen aansluiten.

Het viel Lenny Martinez te beurt na een ook al straffe prestatie in de O Gran Camiño, waarin hij enkel voor Jonas Vingegaard moest wijken, wat tweemaal de volle smaak van de overwinning mocht hebben aangezien hij zowel in de slotrit als de eindstand tweede werd na de illustere Deen.


Groupama-FDJ hoedt er zich voor om zijn goudhaantje aan de beide kanten op te branden. Al zal het hem dat met zijn huidig vormpeil moeilijk vallen, toch wordt Lenny nu een competitiepauze (stage?) van drie weken opgelegd tot zijn volgende opdracht, de Volta a Catalunya, waarin hij vorig jaar twaalfde werd. Daarna volgen eind april de Tour de Romandie en begin juni de Tour de Suisse. 

Twee maanden later keert Lenny terug naar ‘zijn’ Vuelta, waarin hij in 2023 schitterend debuteerde en een gretige hand uitstak naar een dagzege die hij ei zo na (tweede na Sepp Kuss, de eindwinnaar in spe) op de zesde dag behaalde op de Pico del Buitre. Hij kwam er wel voor twee dagen in het bezit van de knalrode leiderstrui en werd daarmee de jongste lijstaanvoerder (20 jaar en 51 dagen) ooit in een grote ronde. Tussen 17 augustus en 8 september 2024 wordt een dagzege en een eindtop tien zijn verantwoorde ambitie.


Lenny Martinez (afkomstig van Cannes) belichaamt l’espoir du cyclisme français dat reeds 39 jaar wacht op een opvolger van Bernard Hinault. Lenny komt geen dag te vroeg want zijn bijna zeven jaar oudere kompaan David Gaudu lijkt op zijn 27ste al over zijn hoogtepunt heen aangezien hij vorig jaar in zijn zesde Tour van de vierde naar de negende eindplaats terugviel. Dit jaar wordt het één van zijn laatste kansen om zich te herpakken, daarna zal het stilaan aan Martinez zijn om het voortouw over te nemen of zou zijn een half jaar jongere kompaan Romain Grégoire er zich nog mee bemoeien. Die is reeds dit jaar voorzien voor de Tour.


Voetnoot: de debuterende Jarno Widar reed netjes uit en arriveerde met een ruim gezelschap binnen de zeven minuten na Martinez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten