maandag 12 februari 2024

1587 dagen later (of toch niet helemaal)

Tom VAN ASBROECK

Mads PEDERSEN kloppen, wat 'n éér!

 

 

Tom Van Asbroeck (Lede) heeft eindelijk nog eens gewonnen. In de slotrit van de Tour de la Provence (Fr., 2.1) maakte hij een einde aan de hegemonie van Mads Pedersen, die wel eindwinnaar werd en daarmee in 2024 al vijf zegestreepjes achter zijn naam heeft en daarmee de kaap rondt van 40 overwinningen op de uci-kalender en na Rolf Sörensen (52) de vaakst winnende Deen is. Het ziet er sterk naar uit dat Mads haasje over zal spelen met Rolf, die voor zijn land wel de moeilijk te evenaren topper van de klassiekers zal blijven.

 


Een hele eer voor Tom Van Asbroeck om de illustere Deen van een overwinning te houden. Toms vorige overwinning dateert van 8 oktober 2019, Binche-Chimay-Binche. Twee dagen later werd hij (na Marc Sarreau) tweede in Paris-Bourges zodat je mocht stellen dat het seizoen te vroeg eindigde voor hem. Het gezegde ‘wanneer er één schaap over de dam is, volgt de rest vanzelf’ was dus niet op Tom van toepassing. Hij moest integendeel tot gisteren, of 1587 dagen lang, wachten op een volgende overwinning, indien je Heusden Koers van 2022 buiten beschouwing laat. Toch ook één met waarde want op bewuste 16 augustus klopte hij Oliver Naesen en Iljo Keisse.

Sommigen zullen zelfs verwonderd zijn dat Van Asbroeck nog koerste, toch wel dus en op een best aardig (én goed verloond) niveau aangezien hij al voor het zesde seizoen deel uitmaakt van Israel - Premier Tech. Hij wordt er dus naar waarde geschat en na gisteren zal dat nog meer het geval zijn. Hij is een doorzetter die vijf grote ronden (één Giro, één Tour en drie Vuelta’s) feilloos voltooide. Enkel in de Vuelta 2017 kwam hij (3de in Tarragona en 4de in Madrid) voor een dagzege in aanmerking.

Het rondewerk was geen spek voor zijn bek. Het vergaat hem veel beter in de klassiekers in dienst van kansrijkere maats. Dienstbetoon leek ook aan de orde in Arles, waar hij dacht de lead-out te moeten zijn voor zijn Hugo Hofstetter maar die geraakte niet over hem terwijl hij Mads Pedersen en Sam Bennett voorbijknalde. Tom schrok zich een hoedje en moest terugdenken aan Gert Steegmans toen die in de Tour van 2007 in Gent in de plaats van Tom Boonen won.

 

Allicht werd er van Tom in het algemeen meer verwacht nadat hij in 2011 de Omloop HNB had gewonnen en het jaar daarop derde werd in het WK in Valkenburg derde werd na Alexey Lutsenko en Bryan Coquard

In 2014 was zijn beste jaar waarin hij de GP Cholet - Pays de Loire won en een dagzege behaalde in de Tour de Wallonie, opgelijst met een meervoud aan dichte ereplaatsen, onder meer een dozijn keer tweede en zesde in Gent-Wevelgem. 

Eén en ander voerde hem naar een spraakmakende 29ste plaats in de bertrouwbare Cycling Quotient Ranking en hij was grof wild voor de scouts van de WorldTourTeams. LottoNL-Jumbo was het eerst aan zet, waarna Cannondale-Drapac en vanaf 2019 de Israel Academy.

Indien hij zijn steen kan bijdragen om van dit team, na een onderbreking van twee seizoenen, weer een WTT te maken dan zit een contractverlenging een aangekonigde kroniek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten