maandag 26 februari 2024

Aldo TALLIEU, dé verrassing 

van het openingweekeinde

 

De eeuwige optimist Dirk De Cnop en de immer gedreven Koen Feys hadden het vorig jaar al over Aldo Taillieu als over een te koesteren groeidiamant. En als Vlaams-Brabander zwaaide Fred Stroykens de Gooikenaar als zijn ontdekker nog meer lof toe.

Ikzelf had het meer zoiets van ‘eerst zien en daarna geloven’, waaraan reeds op de openingsdag is tegemoetgekomen. Aldo evolueerde van uitblinker naar winnaar.

 

(foto Gino Coghe)

Het was al straf dat Taillieu met Jenthe Verstraete de kloof overbrugde met de al op de Kruisberg uitbrekende Ier Seth Dunwoody, de Brit Eliot Rowe, de Noor 
Håkon Eiksund Øksnes, de Sloveen Erazem (zoon van Tadej) Valjavec en de Fransman Hugo Boucher. De top van de uitslag lag meteen vast. Late uitvalspogingen werden vooral door Taillieu ongedaan gemaakt. Zijn koers was dan al overgeslaagd en daar verbaasde hij zichzelf ook over want was hij was tijdens de aanloopweek goed ziek geweest maar hij zweette het uit op de rollen en herstelde bijtijds. Toen hij op de Brugse steenweg ook de finish naar zijn pedalen zette door alsnog Dunwoody te passeren, werd het helemaal te gek.

 

Aldo is een adept van het mountainbiken, een discipline die hij ook na gisteren nog niet zal afzweren, al zijn er eerst Nokere en Damme alvorens hij met de terreinfiets naar Italië trekt.

Aldo komt toch niet helemaal uit de lucht gevallen. Als neo-junior behaalde hij weliswaar geen overwinningen maar wel fraaie ereplaatsen in meerwaardige koersen als de Ronde van Vlaanderen (18de), de Tour du Condroz (6de), de Triptyque Ardennais (4de in Lierneux), Heestert (4de), … en dat in een seizoen waarin het mountainbiken de hoofdtoon voerde omdat het meer fun genereert en zo wil Aldo het nog even houden.


Air College - B-Concept heeft met Taillieu een goudhaantje in huis, die voor 2025 wel al zal gesolliciteerd zijn door de betere clubs van de u23. Voorzitter De Cnop had niet verwacht dat het zo’n vaart zou nemen met zijn Vlaams-Brabantse poulain die voor het eerst in zijn leven voor een resultaat moest sprinten en er meteen een eclatante triomf van maakte. 

Hiermee schiet ook Air College - B-Concept enkele rijen omhoog en hoopt alsnog te worden geselecteerd voor Liège-Bastogne-Liège u19 en voor Aubel-Thimister-Stavelot want Aldo (en meer anderen in zijn club) zijn tuk op hoogtemeters maar het meteen over klimmers hebben lijkt mij al te voortvarend, die afweging dient meer van de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.) te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten