donderdag 8 februari 2024

Langlaufer Jørgen NORDHAGEN

een jonge navolger van 

schansspringer Primož ROGLIč

 


De 19-jarige Jørgen Nordhagen heeft het WK langlaufen gewonnen. Hij deed over de 20 km. in de sneeuw van Planica  (Slovenia) ruim drie kwartier en dat was ruim twee minuten minder dan de twee Italianen die met hem het podium deelden.

Nordhagen is behalve langlaufer ook een bovenste beste coureur die zich, zoals meer andere tieners, reeds op de drempel van de beroepscategorie bevindt en er allicht ook reeds navenant voor beloond wordt.

Terwijl hij als junior nog voor het clubteam NTG/Uno-X uitkwam zal hij als belofte debuteren bij het Visma - Lease a Bike Devo Team en vanaf 2025 voor Visma - Lease a Bike (WT).

Niet te verwonderen dat Richard Plugge hem absoluut wilde want bij de u19 behoorde Nordhagen tot de Europese bovenlaag en dat vooral maar niet uitsluitend als klassementsrenner.

 

Jørgen Nordhagen komt als wintersporter in het vaarwater van Primož Roglič, een bedreven schansspringer tot een zware val hem uittelde. De Sloveen begon pas als jonge twintiger te koersen om op zijn 26ste de omschakeling te finaliseren met een lucratieve overstap LottoNL-Jumbo, de verre voorloper van het team dat hij eind 2023 na vijf campagnes verliet.


Jørgen Nordhagen heeft op Primož Roglič dus theoretisch minstens vijf jaar voorsprong. Primož draalde evenwel niet en werd in Apeldoorn (Ned.) meteen (in dezelfde seconde als Tom Dumoulin) tweede in de proloog van de Giro 2016. Ook Nordhagen mag over enkele jaren tot dergelijk exploot in staat geacht worden want naast klassementsrenner is hij ook een uitmuntende tijdrijder die als junior tweemaal kampioen van Noorwegen werd en in 2023 vierde op het WK en tweede op het EK.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten