maandag 6 maart 2023

Heeft Tirreno-Adriatico meer te bieden dan Paris-Nice?


Een eindpodium als in 2022 zal zich niet gauw herhalen omdat Tadej Pogačar (ook winnaar in 2021) en Jonas Vingegaard, de nummers één en twee van 2022, dit keer aan de slag zijn in Paris-Nice. Mikel Landa, de derde van vorig jaar (en van 2021), is er wel bij en een valabele kanshebber.

De 58ste Tirreno-Adriatico neemt een atypische start met een biljartvlakke individuele tijdrit van 11,5 km. rond Lido di Camaiore. Vroeger eindigde de corso dei due marimeestal met een chronorace in San Benedetto del Tronto, die nu afsluit met een vlakke rit in lijn. De Tyrreense openingstijdrit van vandaag moet een kolfje naar de pedalen van Filippo Ganna zijn, al werd hij in de Algarve geklopt door Stefan Küng en Rémi Cavagna.

Een individuele tijdrit opent dus de debatten met Wout van Aert al net vòòr 13 uur als één van de eerste starters. Mathieu van der Poel (15u33) en Filippo Ganna (15u40) doen dat veel later. Dat kan een verschil in atmosferische omstandigheden met zich brengen die meestal uitvallen in het voordeel van de vroege starters. Het zou best kunnen dat Wout meer dan drie uur in de hot seat moet vertoeven maar misschien laat hij dat vagevuur bewust aan zich voorbijgaan. Hij insinueert trouwens niet klaar te zijn voor een topprestatie (zoals met zijn tweede eindplaats in 2021) en hij zou zich zelfs niet mengen in de massasprints, waarvoor er (in alfabetische orde) nogal wat gegadigdenzijn: Nikias Arndt, Phil Bauhaus, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Biniam Girmay, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Jordi Meeus, Giacomo Nizzolo, Jasper Philipsen, Edward Theuns, Julius van den Berg, … 

Een dikke week geleden liet Wout van Aert nochtans weten dat hij nog enkel wil meedoen in de koersen die hij kan winnen. Wat komt hij hier dan doen? Zich uitslovenvoor de te elfder ure opgedaagde Primož Roglič (de eindwinnaar van 2019). De Sloveen zal er van Aert graag bij hebben om de beter gerodeerde Enric Mas en Adam Yates (2de in 2019) af te houden. Vooral aan de Yates van Jebel Hafeet (terminus van de UAE Tour) zal men de handen vol hebben.

Met ook nog João Almeida, Thymen Arensman, Warren Barguil, Tao Geoghehan Hart, Jai Hindley, Michal Kwiatkowski (de eindwinnaar van 2018), Guillaume Martin, Ben O’Connor, Thibaut Pinot, de door Israel - Premier Tech alsnog gerecupereerde Domenico Pozzovivo, Aleksandr Vlasov, Michael Woods, … telt Tirreno-Adriatico meer potentiële kanshebbers dan Paris-Nice.

Wat doet Julian Alaphilippe? Deze Tirreno-Adriatico zal significant zijn voor zijn slaagkansen in het voorjaar.

Wat brengt Tom Pidcock? Zich opladen voor de bestorming van de Capo di Poggio of onderwerpt hij zich gelijk aan een volgende test als klassementsrenner?

Mathieu van der Poel is door de Strade Bianche weer wat in de vergeethoek geduwdmaar het mag duidelijk zijn dat een superdag ook hier een ritzege zal opleveren, al zal hij die zuiniger opbouwen dan die in 2021 toen hij zich, met langdurige naweeën, in de pleuris reed richting Castelfidardo, waar hij zelfs eindwinnaar Pogačar afhield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten